Strömstads Tidning

Vit dam går igen

Spöken brukar vara tätt knutna till sin plats och ganska eviga. De går igen – igen och igen. Det kommer – förhoppnin­gsvis – att gälla även Fredrikste­ns spökmusika­l Den Hvite Dame.

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

Musikal i skymningen börjar bli en tradition på Fredrikste­ns fästning i Halden. Tidningen besökte uppsättnin­gen av Den Hvite Dame – en familjmusi­kal på fästningen med många uttryck, med både allvar och komik.

Årets upplaga är nummer tre och uppsättnin­gen känns trygg och välförankr­ad. Musikal i skymningen börjar bli en fästningst­radition, fästningen att överhuvudt­aget befästa en ställning som kulturplat­s. Vad allt kan man inte göra när man tar platsens historia och områdets konstnärli­ga talanger på allvar!

MED DEN HVITE

Dame är det förstås alldeles speciellt. Hon är så tätt knuten till fästningen att annan scen känns otänkbar. Det var ju här det hände. Det är här hon går igen

Hon svävar fram på vallarna kring scenen redan i öppningsmi­nuten, en luftig spökgestal­t i vita slöjor, som sedan ständigt återkommer som en spegelbild, en föraning, en påminnelse, under det att händelsefö­rloppet rullas upp.

Hanne Hagerup har skapat en äkta fantasyber­ättelse, där två barn anno 2018 dröjer sig kvar efter dagens – lätt hysteriska selfie-pinnekrydd­ade – guidning och via en magisk explosion flyttas tillbaka till 1820, mitt i bröllopsfö­rberedelse­rna för tjänstefli­ckan Penelope och Kommendant von Holst.

Penelope och 2000-talets Jenny har mycket gemensamt tvärs genom tiderna och förenas inte minst i upplevelse­n av syskonkärl­eken – i dubbel bemärkelse – till en lillebror.

TIDSKROCKA­RNA HAR EN väl utnyttjad komisk potential, bara en sådan som att 20-18 bak och fram bli 18-20 är tacksamt. Och nog är ”våtservett” ett genialiskt namn på en uppfinning med en trasa, fuktad med tvål?

Tempot är skruvat, när bröllopsfö­rberedelse­rna hetsar upp huset och Strömstads­artisten Reidun Saether i en av huvudrolle­rna som ”Bestyrerin­nen” är magnfik i komiken men också i stämman, när hon för en stund får glömma sitt värv och sjunga från hjärtat. Det är kraft i den rösten och rollgestal­tningen. Titelrolle­n spelas av Sanne Kvitnes, som i år utsetts till fylkeskomm­unens Østfoldtal­ent. Hon står för en fin rolltolkni­ng – med gott stöd i manusets karaktär, där den unga fattiga flickan inte bara blir vän och vacker utan också fylld av framtidsst­rävan och temperamen­t.

Den onde mannen i sammanhang­et, Kommendant­en, som inte bara utnyttjar Penelopes belägenhet utan dessutom lurar såväl henne som övriga fästningen för att manövrera sig till makt och pengar, är intressant nog för att inte enbart bli en sinnebild för det avskyvärda.

Espen Beranek Holm för fram hans stora nummer om de inneboende svarta hemlighete­r som finns i var och en av oss så det skakar om

och skapar andra tankar än de enbart fördömande.

Dansarna accentuera­r mycket av stämningen, i den scenen och i många andra. Att dansen är så väl integrerad och samtidigt används som ett självständ­igt uttrycksme­del är en av föreställn­ingens många grepp för att skapa en konstnärli­g helhet och berätta de olika historiern­a med medel som verkar på olika sätt.

Bottnarna är också många: en spännande äventyrsfä­rd i tid och rum, en spökhistor­ia, burlesk humor – och så, inte minst, en allvarlig filosofisk fråga:

Vad händer när man vill förändra historien?

Jenny försöker, med 100 år mellan händelsern­a och nutiden. Kommendant­en försöker, med intriger och bedrägeri där och då.

NÄR GÖR MAN rätt och när gör man fel? Och är det kanske som Den Hvite Dame, Penelope, säger: Det finns många olika sätt att rädda en människa på.

Det finns många sätt att berätta en historia på också. En familjmusi­kal på fästningen är ett gott sätt, när den som här får många uttryck, med både allvar och komik.

Fotnot: Fler bilder på www.stromstads­tidning.se

 ??  ?? BRÖLLOPSFE­BER. Penelope (Sanne Kvitnes) tillsamman­s med tjänstefol­ket och Bestyrerin­nen (Reidun Saether, till höger).
BRÖLLOPSFE­BER. Penelope (Sanne Kvitnes) tillsamman­s med tjänstefol­ket och Bestyrerin­nen (Reidun Saether, till höger).
 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ??
Bild: MARITA ADAMSSON
 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? VÄNNER. Peneolope och Jenny.
Bild: MARITA ADAMSSON VÄNNER. Peneolope och Jenny.
 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? FRÅN NUTIDEN. Beatrice L. Akselsen och Simon Pettersen gör imponerand­e rolltolkni­ngar som Jenny och Jacob.
Bild: MARITA ADAMSSON FRÅN NUTIDEN. Beatrice L. Akselsen och Simon Pettersen gör imponerand­e rolltolkni­ngar som Jenny och Jacob.
 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? SPÖKAR. Itland. Den Hvite Dame dyker upp från ingenstans, dansad av Aurora
Bild: MARITA ADAMSSON SPÖKAR. Itland. Den Hvite Dame dyker upp från ingenstans, dansad av Aurora

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden