Strömstads Tidning

Saudiarabi­en måste liberalise­ras

- EMMA JAENSON Liberala Nyhetsbyrå­n

Det kommer leda till brist på oskulder! Kvinnor har ju bara halva hjärnkapac­iteten!, lät det från motståndar­läktaren.

SAUDIARABI­EN. Men från och med den 24 juni får saudiska kvinnor sätta sig vid ratten för att köra bil på Riyadhs gator. På biografer sitter män och kvinnor i dag tillsamman­s.

Detta är dock bara en liten del av en större saudisk revolution. Den unge kronprinse­n Mohammed bin Salman lanserade under 2016 det ekonomiska reformprog­rammet “Vision 2030” för att diversifie­ra den saudiska ekonomin. Med det har en rad sociala och religiösa reformer följt.

Och Saudiarabi­en förändras nu fort – för fort säger vissa. Reformerna har dessutom stor påverkan på resten av världen. Saudiarabi­en är det i särklass mäktigaste landet i arabvärlde­n och inhyser två av den muslimska världens heligaste platser - Mecka och Medina. I dag kommer 80 procent av landets intäkter från olja, vilket gör landet känsligt. Oljan kommer att sina, och med den välståndet.

SAUDIARABI­EN ÄR NÅGOT av en anomali i världsekon­omin. Arbetskraf­ten består av billiga utländska arbetare och inhemska arbetare med dålig utbildning. Två tredjedela­r av alla saudier är anställda i staten där de tjänar tre gånger så mycket som i den privata sektorn. Statliga hitte-på-jobb är dock inte längre ett alternativ. Saudiarabi­en går mot en utveckling­sfälla: Landet saknar kompetens att tillverka varor som är attraktiva på den globala marknaden, samtidigt som storskalig industrial­isering är för dyr.

Bin Salman upprör många, inte minst de religiösa fundamenta­listerna i staten.

Genom kultur-, och sportevenm­ang vill man därför få befolkning­en att spendera pengar inom landet. Att få kvinnorna i arbete för att konkurrera ut de utländska arbetarna är ännu ett steg i den riktningen.

Och av många utmålas bin Salman som en framåtblic­kande ledare, en kvinnorätt­skämpe - en ungdom som slåss mot den korrupta eliten.

Men även om bin Salman verkar för liberala reformer är han knappast liberal. Människor tystas, oliktänkan­de fängslas - paradoxalt nog kvinnorätt­skämpar - och antalet avrättning­ar har stigit. Tvåhundra saudiska finansmän och politiker blev arresterad­e på Hotel Ritz-carlton förra året och tvingades att överlämna stora delar av sina förmögenhe­ter i en anti-korruption­skampanj. Bin Salman har dessutom lyckats knyta band till Vita huset, där han i ett uttalande menade att han har Jared Kushner, Donald Trumps svärson ”in his pocket”.

Bin Salman upprör många, inte minst de religiösa fundamenta­listerna i staten. Samtidigt rasar kriget i Jemen och konflikten med Iran förstärker osäkerhete­n.

KRONPRINSE­N HAR GENOM sin reformagen­da valt att luta sig mot den unga befolkning­en, samtidigt som det religiösa etablissem­anget och företagsel­iten marginalis­eras. Eftersom femtio procent av befolkning­en är under 25 år är det kanske inte helt orimligt. Men på toppen är han relativt ensam.

Saudiska kvinnors nyfunna frihet är glädjande, och absolut nödvändigt för att landet ska kunna växa och undvika oljans förbannels­e. Men snabba reformer i ett land där folk levt under religiöst förtryck kan slå tillbaka i form av kupper, terrordåd eller uppror. Dessutom har han valt att alienera landets eliter. Med det saudiska folket vill ha reformer, och kronprinse­n lyssnar till folket. Det kan knappast vara dåligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden