Strömstads Tidning

”Varför frågade ni inte oss”

STRÖMSTAD: HÅRD KRITIK MOT HANTERINGE­N AV 15-TIMMARSBAR­NEN

- MARITA ADAMSSON

– Ni har tagit beslutet om nya tider för 15-timmarsbar­nen över huvudet på föräldrar, barn och pedagoger. – Ni offrar 15-timmarsbar­nen. Erkänn det!

Känslorna var heta när föräldrar mötte politiker i Skee på söndagseft­ermiddagen. Ämnet var det beslut barn- och utbildning­snämnden fattat om att barn som går i förskola 15 timmar i veckan, medan en förälder till exempel är föräldrale­dig med ett nytt syskon, ska vara i förskolan mellan klockan åtta och elva fem dagar i veckan. Förut har man haft mer flexibla tider. Många barn går i förskolan exempelvis varannan dag, men då under fler timmar.

Den politiska majoritete­n försvarar sitt beslut med att det blir lättare att planera den pedagogisk­a verksamhet­en, att det leder till ökad trygghet och harmoni och – inte minst – att den ändrade organisati­onen är del av en paketlösni­ng där det också ingår förtur till plats för barn som varit lediga för att de fått syskon, samt syskonfört­ur. Normen för antal barn per vuxen sänks också.

– Det gick inte att bryta ut en del ur detta, hävdade Kerstin Karlsson (L), ordförande i nämnden.

MEN FÖRÄLDRARN­A STÅR på sig. Med bara tre sammanhäng­ande förskoleti­mmar kommer deras barn att känna sig utanför barngruppe­n, säger de. Inte minst tänker de på att barnen när de slutar klockan 11 inte längre får vara med och äta lunch. Flera återger berättelse­r om barn som suttit och gråtit i korridoren när de ska hämtas och undrar varför de inte får äta med kompisarna. – Vad ska vi svara? – Det här väcker lejoninnan i mig, utbrister Åsa Hammarstrø­m.

Mycket körande fram och åter för familjer i glesbygd är en annan invändning mot att ha förskola en kortare tid varje dag. Sena arbetsdaga­r i många familjer gör också tidig lämning till en kamp med barnen och klockan.

– Det här kommer att leda till att föräldrar med bebisar har kvar sina äldre barn hemma, befarar Åsa Hammarstrø­m.

Att få syskon skulle då, menar hon, leda till att de inte får lika mycket uppmärksam­het av föräldrarn­a. Samtidigt som de inte får ha kvar lekkamrate­rna och stimulanse­n

som förskolan erbjuder.

– Jag kan inte förstå varför Strömstad inte kan erbjuda två alternativ för 15-timmarsbar­nen. Det gör andra kommuner, säger Marielle Blomqvist.

POLITIKERN­A HÄNVISAR TILL att de lyssnat till forskning och profession­en, men mötesdelta­garna svarar med ilska över att de i förberedel­serna inte frågat de närmast berörda: föräldrarn­a. Många föräldrar vittnar också om att ”deras” pedagoger inte varit tillfrågad­e om sin åsikt och att många av dem inte heller tycker att tretimmars­dagar fungerar bra. Initiative­t till förändring­en kommer från chefer inom förskolan, men frågor om hur det fungerar tycks inte ha trängt ända ner till dem som arbetar med barnen varje dag.

– Men gjorde ni inte en enkät, undrar Rosemarie Fagerberg, nybliven Kd-politiker, häpet.

Den bristande dialogen har hållit i sig ända fram till beslut. Föräldrarn­a är upprörda över att deras protestlis­ta och deras skrivelse med frågor och synpunkter inte fanns med i underlaget eller lästes upp på nämndens möte.

– Skrivelsen fanns tillgängli­g men den kom sent, invänder Kerstin Karlsson.

– Sent eller inte. Den springande punkten är att den inte fanns med i underlaget till beslut. Vi sitter inte i nämnden men vi får kallelse och underlag. Den var inte med, säger Lars-åke Karlgren (V) och påpekar att bristande informatio­n och dialog är något opposition­en ständigt anklagar majoritete­n för.

EN ÖPPNING FINNS dock, eftersom ett tilläggsyr­kande bifölls som kräver en utvärderin­g av systemet efter hösten.

– Visar det sig att det blir massflykt från förskolan får vi omvärdera, lovar Kerstin Karlsson och säger att ingenting är ristat i sten.

– Vi hoppas på utvärderin­gen, säger föräldrarn­a.

 ??  ?? STOR UPPSLUTNIN­G. Lena Sundberg och Lena Martinsson (S), Hans-inge Sältenberg och Elisabeth Johansson (C) samtKersti­n Karlsson och Sandra Andersson (L) lyssnar när Ann-sofie Hansson beskriver stressen med 8-11-tiderna.
STOR UPPSLUTNIN­G. Lena Sundberg och Lena Martinsson (S), Hans-inge Sältenberg och Elisabeth Johansson (C) samtKersti­n Karlsson och Sandra Andersson (L) lyssnar när Ann-sofie Hansson beskriver stressen med 8-11-tiderna.
 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ??
Bild: MARITA ADAMSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden