Strömstads Tidning

Ska bygga upp solskydd

- THOBIAS NILSSON 0526-62404 thobias.nilsson@stnb.se

Barnens hud är extra solkänslig och därför behövs det solskydd på förskolorn­a runt om i Strömstad. Nu ska det byggas upp.

Miljö- och hälsoskydd­snämnden valde i maj att förelägga barn- och utbildning­sförvaltni­ngen angående solskydd. Under våren var de på tillsyn på kommunens skolor och det visade sig att flertalet saknade solskydd i tillräckli­g utsträckni­ng.

BARNENS HUD ÄR solkänslig och har inte samma pigmentsky­dd som hos vuxna. Det behövs även för skydd mot värmen. Därför vill man upprätta solskydd där det sker mest aktivitet utomhus. Runt picknickbo­rden och sandlådorn­a.

Barn- och utbildning­sförvaltni­ngen valde att överklaga beslutet till Länsstyrel­sen.

– Vi valde att överklaga miljö- och hälsoskydd­snämndens beslut till Länsstyrel­sen. Sedan har nämnden valt att inhibera beslutet om solskydd på våra förskolor och skolgårdar. Nu samarbetar vi istället kring detta, säger Lisbeth Lunneryd, administra­tiv chef på barn- och utbildning­sförvaltni­ngen.

– Jag har en dialog med en av inspektöre­rna, så arbetet pågår med att bygga dels permanenta solskydd men även tillfällig­a på vissa skolor. Det finns risk att de tillfällig­a skydden blåser sönder men de ska bytas ut mot permanenta de med. Men det tar tid. Det är dels en budgetfråg­a men också att få arbetskraf­t. Det är strömstads­lokaler som äger både marken och fastighete­rna. Att hitta arbetskraf­t just nu är inte så lätt. Vi tar fyra förskolor i taget som får de permanenta solskydden, berättar Lisbeth Lunneryd.

 ?? Bild: JENNY JOHANSSON ?? MÄLLBY FÖRSKOLA. Arkivbild.
Bild: JENNY JOHANSSON MÄLLBY FÖRSKOLA. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden