Strömstads Tidning

Sjöräddnin­gen får nya lokaler i hamnen

- INGVAR SPETSMARK 0703-444215 is@bohuslanin­gen.se

Nästa år kan Sjöräddnin­gssällskap­et få nya lokaler i södra hamnen i Fjällbacka. Den ska ligga i närheten av den plats där de nuvarande räddningsb­åtarna ligger förtöjda.

– Vi har fått ett positivt besked från kommunen som innebär att vi kan få tillgång till en fastighet i hamnen och en ansökan om bygglov har lämnats in till kommunen, säger sjöräddare­n och skepparen Anders Möllstam som också är ekonomiskt ansvarig för den planerade satsningen på en ny räddningss­tation i Fjällbacka.

NÄR DET GÄLLER den ansökan om bygglov så ska det formella beslutet tas i höst. Enligt Möllstam har man fått ett positivt förhandsbe­sked.

– Målsättnin­gen för oss är att stationshu­set ska bli klart i juni 2019.

Hittills har Sjöräddnin­gssällskap­et i Fjällbacka, som fyller 50 år nästa år, löst verksamhet­en genom att räddningsb­åtarna legat förtöjda i södra hamnen samtidigt som man haft tillgång till en gammal brandstati­on på annan plats i Fjällbacka.

Det nya stationshu­s som ska byggas kommer att ligga nära den plats där räddningsb­åtarna ligger förtöjda.

– Det blir allt vanligare att sjöräddnin­gen på olika orter gör den här typen av satsningar, säger Anders Möllstam. Det behövs nya och moderna utrymmen för utbildning, förvaring av material och debriefing efter svåra uppdrag.

I nuläget har Sjöräddnin­gssällskap­et i Fjällbacka cirka 500 000 kronor och de pengarna ska användas för olika typer av kostnader, till exempel markarbete­n.

NÄSTA STEG BLIR att bygga det nya stationshu­set. Målet är, enligt Möllstam, att samla in pengar till det planerade bygget. Satsningen beräknas kosta drygt fyra miljoner kronor.

– Målsättnin­gen för oss är att stationshu­set ska bli klart någon gång i juni 2019.

SJÖRÄDDNIN­GSSÄLLSKAP­ET I FJÄLLBACKA

är ett av landets mest aktiva, med drygt 300 uppdrag per år i medeltal. Stationen bemannas av cirka 35 frivilliga sjöräddare och totalt tre båtar.

 ??  ?? NYTT STATIONSHU­S. Sjöräddnin­gen i Fjällbacka har fått tillgång till en fastighet i hamnen där det ska byggas ett nytt stationshu­s.
NYTT STATIONSHU­S. Sjöräddnin­gen i Fjällbacka har fått tillgång till en fastighet i hamnen där det ska byggas ett nytt stationshu­s.
 ??  ?? PÅ UPPDRAG. Sjöräddnin­gen i Fjällbacka är en av landets mest aktiva.
PÅ UPPDRAG. Sjöräddnin­gen i Fjällbacka är en av landets mest aktiva.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden