Strömstads Tidning

Torka slår mot hästägare

- ANNA-LENA WALLSTRÖM/TT

Den utdragna torkan drabbar inte bara mjölkoch köttbönder. Hästnäring­en, med alla ridskolor och travstall, får också stora problem att klara foderförsö­rjningen.

Det finns mer än 355 000 hästar i Sverige och med tanke på att en medelstor halvblodsh­äst äter cirka 13 kilo grovfoder per dag är det lätt att inse att det finns ett enormt behov av bete och hö. I facebookgr­upper som Foderhjälp­en 2018 droppar ständigt nya nödrop in, och enskilda hästägare vittnar om sin oro för att i värsta fall behöva sälja sina djur.

– Det råder en oro för både betessäson­gen, om betet torkar, och för vintern. Om foderlever­antören inte får tillräckli­ga mängder måste man ju söka foder på andra håll. Och oavsett så stiger priserna. Det påverkar alla ekonomiskt, säger Anna Reilly.

Hon konstatera­r att många nu söker foder i länder som Polen och Tyskland.

– Jag tror att vi som en konsekvens av torkan kommer att få se transporte­r från andra delar av Europa, där det regnat mer.

ANNA REILLY VÄLKOMNAR därför de kommuner som upplåter sina grönytor till bete och slåtter.

– Men de flesta ridskolor har inte balmaskine­r och annan utrustning till att ta eget foder. Så det finns ändå många praktiska utmaningar.

Det hästägare kan och måste göra är att samarbeta, fortsätter hon.

– Känner man till mark som inte används, kontakta ägaren och någon som kan slå. Vi har mycket oanvänd mark i landet. Vi måste ta gemensamma krafttag för att använda den, och det hade varit jättebra om staten uppmanar alla markägare att bidra, säger Anna Reilly.

LRF:S branschavd­elning LRF Häst ber också sina medlemmar att hjälpa varandra, och ta tillvara fodret på bästa sätt.

– Vi påminner om att en häst inte behöver grovfoder med samma höga energioch proteininn­ehåll som en högmjölkan­de ko, säger LRF Hästs ordförande Lotta Folkesson.

HON EFTERLYSER OCKSÅ statligt stöd för att underlätta för alla djurägare i det allvarliga läge som råder.

– Vi skulle till exempel vilja se fraktstöd för att kunna transporte­ra hö inom landet och från utlandet, dispens från bevattning­sförbud och stöd till att sätta upp stängsel så att djuren kan beta i skogar. Och det är otroligt viktigt att få ut uppmaninge­n att slå vartenda strå som finns, säger Lotta Folkesson.

Landsbygds­minister Sven-erik Bucht uppger att han har nära kontakter med EU:S jordbruksk­ommissionä­r Phil Hogan om möjlighete­rna för Sverige att få pengar ur EU:S krisfond för att ge bönderna lite bättre chanser att överleva som företagare.

 ?? Bild: INGVAR SPETSMARK ?? TUFFT MED MATEN. En medelstor halvblodsh­äst äter cirka 13 kilo grovfoder per dag. Torkan har gjort det svårt att få fram foder.
Bild: INGVAR SPETSMARK TUFFT MED MATEN. En medelstor halvblodsh­äst äter cirka 13 kilo grovfoder per dag. Torkan har gjort det svårt att få fram foder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden