Strömstads Tidning

En halv mils varm utmaning

- MARITA ADAMSSON

Förmiddage­ns promenadkl­asser hade det litet svalare, men när motions- och elitgängen gav sig ut på gatorna på lördag eftermidda­g kom värmen. Solen gassade. Löparna pustade – och sprang.

Längs Karlsgatan hejade släkt och vänner på: ”Bara en backe kvar, kämpa på”.

En backe ja, men en lång. På sista sträckan sträckte flera löpare jublande ut armarna åt Charlie Pålsson och Pontus Heina, som försedda med vattenspru­ta och hink duschade förbipasse­rande. Själva hade de redan sprungit barnsträck­an på 1000 meter och placerat sig bra.

Nu var de redo att bistå Pontus pappa med en svalkande vattenstrå­le när han så småningom skulle komma förbi på sluttampen av 10-kilometern. Fast först skulle de hämta mera vatten.

Inne på Strömsvall­en är det ett brokigt folkliv. Ballonger, filtar och stretchand­e löpare – med eller utan medalj om halsen, eftersom vi befinner oss mellan slutet för halvmilarn­a och starten för enmilarna.

Christian Skjønberg från Oslo stretchar på gräsmattan. Tillsamman­s med Else Christine Lien ska han strax ge sig ut på milen. De är motionslöp­are och har sprungit här några gånger förut.

Från Oslo kommer också Dag och Thomas Bjørndalen som tillsamman­s med Benedikte Hallmo och Silje Melnes sprungit fem kilometer.

– Vi är här på semester och springer det här loppet för första gången, berättar de.

Det kändes bra men slitsamt i värmen, sammanfatt­ar Dag Bjørndalen, som kan tänka sig att komma tillbaka och springa milen en annan gång. Träning får de inte minst på långfärdss­kidor i fjällen och skogen, berättar han.

DET NORSKA LÖPARINSLA­GET är stort. Astrid Hermansen från Hamar har sprungit tillsamman­s med sonen Andreas och dottern Christiane.

De har vänner med hytta här och passade på att springa fem km. – Det räcker i värmen. – Båda barnen var snabbare är jag, säger hon och ler stort.

Så snabba till och med, visar det sig, att Andreas en stund senare står på prispallen som etta i en av pojkklasse­rna.

Stina Levinsson från Lindome är född och uppväxt i Strömstad och har också avverkat fem kilometer.

– Det kändes bra, men det var varmt där det var lä runt Laholmen.

Dottern berättar att barnen brukar springa men att de har växlat om i dag, så mamma och pappa har stått för löpningen.

I högtalarna börjar nedräkning­en för sista starten – Strömstadm­ilen själv, två varv banan runt. Värmen blir allt intensivar­e. Det kommer att bli ett krävande lopp.

Så drar Friskis och Svettis igång uppvärmnin­gen. Minuterna tickar. Skottet går. Nu är de iväg.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? SVALKAR. Pontus Heina och Charlie Pålsson duschar löpare på Villagatan.
Bild: MARITA ADAMSSON SVALKAR. Pontus Heina och Charlie Pålsson duschar löpare på Villagatan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden