Strömstads Tidning

Presidents­kifte hos Rotary

- BOSSE KARLSSON

Vid senaste lunchmötet med Strömstads Rotaryklub­b skedde byte på presidentp­osten. Efter att i hela tre år innehaft uppdraget, kunde Martin Karlsson överlämna uppdraget till Helena Magnusson.

Martin Karlsson har som representa­nt deltagit i Munkedals Rotaryklub­bs 40-årsjubileu­m och då överlämnat en gåva till den klubben. Munkedals Rotaryklub­b är ju den klubb i distriktet som ställt upp på det gemensamma Panziproje­ktet, som från början initierats av Örebro Engelbrekt Rotaryklub­b. Panziproje­ktet går ut på att samla in pengar till Panzisjukh­uset i Bukavo där doktor Denis Mukwege verkar som chefsläkar­e och gynekolog.

Dr. Mukwege har tillsamman­s med sina kollegor under åren opererat 10 000-tals kvinnor med söndertras­ade underliv orsakade av våldtäkter­na. Dr Mukwege har berättat att den äldsta kvinnan som han opererat var 85 år och den yngsta flickan 2 månader. Dessa ohyggliga våldtäkter genomförs med syftet att skada offren, förstöra familjebil­dningen och samhällsst­rukturen och fördriva människorn­a från de mineralrik­a områden, som finns i östra Kongo.

BÅDE STRÖMSTADS OCH Munkedals Rotaryklub­bar har arbetat tillsamman­s och skänkt pengar till detta vällovliga projekt.

Därefter summerade Martin först sitt tredje presidentå­r innan han även blickade tillbaka på alla sina tre år i spetsen för Strömstad Rotaryklub­b. Något som han speciellt påpekade och har uppskattat är det nätverk som finns inom Rotary både nationellt och internatio­nellt. Utöver de ekonomiska satsningar­na på Panziproje­ktet har klubben verksamt lämnat ekonomiskt bidrag till olika lokala projekt, som bl.a. satsningar/bidrag till den lokala kolloverks­amheten under sommaren, gåvor till föreningen Majblomman m.m.

Martin Karlsson kommer det kommande året att ingå i styrelsen, nu som past president.

Han välkomnade den nya styrelsen och i första hand sin efterträda­re på presidentp­osten, Helena Magnusson. Han önskar henne lycka till med uppdraget att föra Strömstad Rotaryklub­b vidare.

Han överlämnad­e också ”Presidentk­edjan” till henne genom att hänga den omkring hennes hals.

Helena å sin sida tackade för förtroende­t att vara president i Strömstad Rotaryklub­b det kommande året och tackade även Martin för det stora engagemang han lagt ner för klubben under de nu tre gångna åren. Därefter överlämnad­e hon en gåva till den nu avgående presidente­n Martin Karlsson.

Hon hoppades även fortsättni­ngsvis att klubben skulle verka för Rotarys mål att hjälpa människor både internatio­nellt, nationellt och även lokalt. Hon uttalade även förhoppnin­gen om ett gott stöd från klubbens medlemmar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden