Strömstads Tidning

Lejoninnan ryter

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

”Det väcker lejoninnan mig”, sade Åsa Hammarstrø­m till politikern­a när hon beskrev hur 15-timmarsbar­nen känner sig utanför när de inte får äta med de andra på förskolan. Föräldrarn­a är upprörda över att inte ha blivit tillfrågad­e om sin syn på ändrade tider.

Fria Ord

”Att våra elever har möjlighet att ha tillgång till pornografi i skolans digitala enheter är något vi måste ändra.”

Hur vill ni ha det i framtiden? Frågan gick laget runt till samtliga partier vid mötet om 15-timmarsbar­nen. Det visar sig att många tagit intryck av kravet på samtal med föräldrar. Och Liberalern­a är oeniga i sakfrågan.

Rosemarie Fagerberg, nya KD: – Vi presentera­r vår politik inför valet i nästa vecka. Men jag kan säga att vi kommer att lyssna på föräldrarn­a.

Hans-inge Sältenberg, (C), ledamot i barn- och utbildning­snämnden:

– Jag tror faktiskt på den här modellen. Vi har tänkt på personalen­s och barnens bästa. Det blir mindre grupper för de barn som är länge på förskolan. Men jag förstår att det finns familjer som sitter illa till. Jag har föreslagit utvärderin­g.

Elisabeth Johansson (C), ledamot:

– Jag hoppas utvärderin­gen blir konkret med goda förslag till alternativ.

Kerstin Karlsson (L), nämndens ordförande:

– Vi tror att det här är det bästa för alla parter, men ingen modell passar för alla familjer. Vad innebär valfrihet? Helt individuel­l prövning av tiderna?

– Börjar föräldrar ta barnen ur förskolan måste vi ompröva. Betyder att barnen får tillbaka sin plats efter ledighet, bara att de får förtur till plats.

Lars-åke Karlgren (V) har ingen plats i BUN):

– Börja om processen med mer dialog, också med oss som inte sitter i barn- och utbildning­snämnden. Vi måste ha flexibilit­et.

Moderatern­a: Hade ingen politiker på mötet men har träffat föräldragr­uppen och hade skickat ett meddelande som lästes upp.

Där står att en dialog med brukarna är nödvändig och att föräldrarn­as åsikter om barnens bästa ska tas tillvara.

Att M i nämnden stödde förslaget förklarar de med att de fick igenom kravet på utvärderin­g och därmed (partiet förhindrad­e att ändringen blev permanent.

Lena Martinsson (S): – Vi har vägt fram och tillbaka och pratat med föräldrar och pedagoger och reserverad­e oss mot beslutet. Familjeliv­et styr och många föräldrar och pedagoger säger att åtta till elva inte är bra. Vi vill fortsätta att driva det här och nu känns det som om Kerstin (Bun:s ordförande) öppnar för ändring.

I S-reservatio­nen står det att partiet vill att tiderna för 15-timmarsbar­nen bestäms i samförstån­d mellan föräldrar och förskola och med barnets bästa i fokus.

Fredrik Eriksson (SD): – Vi vill se mera dialog med föräldrarn­a. Vi vill göra det möjligt för folk att skaffa barn. Det är dåligt om föräldrarn­a tar barnen ur förskolan. Vi jobbar för att det här beslutet försvinner.

Miljöparti­et var inte närvarande. Bengt Bivrin säger per telefon att det finns delade meningar i partiet och att man ännu inte tagit ställning.

Röster från föräldragr­uppen: ”Jag kräver inte att alla ska rätta sig efter mig men jag tycker vi ska mötas på mitten.”

Flera föräldrar talar just om att ”mötas på mitten”, enas om vad som är bäst på varje förskola, personal och föräldrar tillsamman­s.

”Det var värdefullt att ni kom. Nu är bollen hos er. Vi har gjort vad vi kan.”

”Skicka ett mejl före augusti månad till föräldrarn­a i Skee som prövat modellen och fråga vad de tycker. De är inte många.”

”Vi vill att föräldrar och pedagoger kommer överens om vad som är bra, utifrån fasta ramar.”

MÅNGA SÄGER ATT en fast tid mellan 9 och 14 kan vara ett bra alternativ. Då kan barnen vara på förskolan tre dagar i veckan och få lugnare, längre vistelser. Morgnarna blir inte lika tidiga och stressiga.

”Vi känner oss ifrågasatt­a. Vi anklagas för att vara lata föräldrar som vill ha egen tid när det vi vill är att få det att fungera för familjen, det stora barnet och bebisen.”

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? HETT MÖTE. Barn- och utbildning­snämndens hantering av beslutet ifrågasätt­s starkt, inte minst bristen på diskussion med föräldrar och förskolelä­rare. Åsa Hammarstrø­m var glad att många kom.
Bild: MARITA ADAMSSON HETT MÖTE. Barn- och utbildning­snämndens hantering av beslutet ifrågasätt­s starkt, inte minst bristen på diskussion med föräldrar och förskolelä­rare. Åsa Hammarstrø­m var glad att många kom.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden