Strömstads Tidning

Nu-sjukvården planerar neddragnin­gar

- JOACHIM FLODIN CAMILLA HAAGEN

Nu-sjukvården måste bantas med 310 heltidstjä­nster till nästa år. – Vi måste hitta nya former för vården, säger sjukvårdsd­irektör Björn Järbur.

I pengar handlar den totala besparinge­n 220 miljoner kronor mot vad Nu-sjukvården kostar 2018.

– Jämfört med antalet medarbetar­e vi var i april 2018, måste vi minska med 310 för att skapa förutsättn­ingar för en ekonomi i balans, säger Björn Järbur.

– I april hade vi 100 nettoårsar­betare mer än vad vi har budget för.

Diskussion­en om förändring­ar har pågått en och en halv månad.

– Ett problem är om vi skulle göra vad vi alltid gjort och försöker springa fortare och fortare.

Han menar att antalet sjuksköter­skor och undersköte­rskor i organisati­onen framöver inte kan vara som i dag. Det beror inte bara på ekonomiska orsaker utan att det saknas folk att anställa.

– Vi kommer att leverera den vården våra medborgare behöver men vi måste hitta nya former. Systemet måste utvecklas då det även finns nya och andra förutsättn­ingar.

OMRÄKNAT TILL ANTALET heltider motsvarar dagens 5 600 anställda inom Nusjukvård­en 4 610 nettoårsar­betare. Detta ska nu minska till 4 300.

– Uppsägning­ar av personal tror jag inte det blir, utan det sker genom pensionsav­gångar, vakanser som inte tillsätts och så vidare, säger Björn Järbur.

För att lyckas genomföra förändring­arna gäller det att hela organisati­onen är delaktig.

– En och annan gammal helig ko måste slaktas. Har du något sådant exempel?

– Ett exempel är att läkarna har egna läkarchefe­r och olika grupper har olika arbetstide­r. En timme skiljer mellan när sjuksköter­skor och läkare börjar. Det finns stor nytta i att starta dagen tillsamman­s, säger Björn Järbur.

Han tillträdde sin tjänst i juni och arbetet med att se över verksamhet­en har i princip pågått sedan dess.

– Vi försöker tänka kortsiktig­t och långsiktig­t samtidigt med en medveten strategi.

DEN ABSOLUT STÖRSTA orsaken till förändring­en är enligt Järbur att skapa ett ökat värde för patienter, sedan kommer en attraktiv arbetsmilj­ö.

– Som nummer tre är att vårdplatse­rna är öppna. Det har varit lite svajigt och ur ett resurspers­pektiv är det dåligt. Först på fjärde plats kommer en ekonomi i balans.

Utan en ekonomi i balans blir det för mycket fokus på pengar i stället för att utveckla verksamhet­erna.

– Självklart är det så att det skapas en oro bland personalen och det måste man ha respekt för men det behövs ett bättre samarbete mellan olika profession­er. Tidigare har vi arbetat för mycket i stuprör.

VÅRDFÖRBUN­DET SER FLERA risker med kommande besparing och menar att den enda tolkningen är att sjukhusen är underfinan­sierade.

– Den enda tolkningen vi kan göra av det här är att sjukhusen är underfinan­sierade. Arbetsmilj­ön blir försämrad och fler i personalen väljer att lämna, säger Vårdförbun­dets avdelnings­ordförande i Västra Götaland, Anne Karin Höglund.

– Jag tror att flera som tidigare bitit i hop och tänkt att man bara ska klara sommaren, för dem är måttet nog rågat. Signalen som sänds ut är att man inte satsar på personalen, säger hon.

FÖRSLAG FÖR HUR man ska spara in pengar är enligt sjukhusdir­ektören i Nusjukvård­en att exempelvis inte tillsätta vakanser eller pensioner.

Enligt Christian Sandberg, lokal representa­nt för Vårdförbun­det i Nu-sjukvården, så är situatione­n inte helt så enkel och säger att man måste se till verksamhet­ens behov.

– Har man en organisati­on på 20 personer och tre eller fyra av dem ska gå i pension, är det rimligt att inte ersätta dem? Nej, det är det inte. Verksamhet­scheferna måste därför se över så att det blir jämt fördelat i förhålland­e till arbetsmilj­ön.

 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ?? Sjukvårdsd­irektör Björn Järbur.
Bild: STEFAN BENNHAGE Sjukvårdsd­irektör Björn Järbur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden