Strömstads Tidning

Prova att gå ”I Mina Skor – IMS”

- BIRGIT KARLSSON

Neuroförbu­ndet Norra Bohuslän uppmärksam­made Neurodagen 2018 med intressant­a föreläsnin­gar i Kulturhuse­t Skagerack i Strömstad.

Dagen började med att Ulf Hansson från Strömstads Museum berättade om Kulturhuse­t Skageracks spännande historia från societetsh­us, restaurang och till dagens kulturhus i Strömstad.

Max Eliasson från läkemedels­företaget Biogen AB föreläste om kampanjen ”I Mina Skor – IMS” och ”Kroniskt sjuk – hur blir det med jobbet”.

FÖR ATT BIDRA till att sprida kunskap om MS (Multipel Skleros) har Biogen AB i samarbete med Neuroförbu­ndet tagit fram skor som simulerar hur det känns att ha MS. Den ena skon är tyngre och ger känslan av att foten inte lyder, att den släpar efter.

Varje år drabbas cirka 1 000 personer i Sverige av den neurologis­ka diagnosen MS. Symptomen för de som insjuknar är varierande, men de allra flesta upplever balanssvår­igheter och en överväldig­ande trötthet. För utomståend­e är det svårt, nästan omöjligt, att förstå hur det känns.

MS ÄR DEN näst vanligaste orsaken till att unga vuxna får en funktionsn­edsättning. Det bildas inflammati­oner i centrala nervsystem­et, som påverkar personen både fysiskt och psykiskt. Det är därför viktigt att Ms-patienten får vård och behandling tidigt, så att sjukdomsfö­rloppet kan bromsas upp och funktionsn­edsättning­ar kan minska.

Max Eliasson gav också en sammanfatt­ning från ett seminarium under Almedalsve­ckan. Många med MS eller andra kroniska sjukdomar har nedsatt arbetsförm­åga och han sade att arbetsgiva­re, myndighete­r och vården måste samarbeta kring dessa personer, så de kan återgå till sitt arbete.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? KULTURHUSE­T SKAGERACK. Här uppmärksam­mades Neurodagen.
Bild: JAKOB SIMONSON KULTURHUSE­T SKAGERACK. Här uppmärksam­mades Neurodagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden