Strömstads Tidning

Vård över gränsen – men inte i Bohuslän

STRÖMSTAD: VÅRDSAMARB­ETE ÖVER GRÄNSEN

- JAKOB SIMONSON

NYHETER: I Region Jämtlandhä­rjedalen har man nu fått till ett samarbete med Norge som innebär att de boende i Funäsdalen ska få remitteras till vård på norska sidan i stället för att åka ända till Östersund.

I norra Bohuslän finns liknande förutsättn­ingar – men inget sådant samarbete.

Nu startar ett samarbete över gränsen för härjedalin­gar. – Detta är något vi skulle behöva, säger Margareta Fredriksso­n (L), nyvald ledamot i regionfull­mäktige.

Från Funäsdalen i västra Härjedalen till närmaste svenska sjukhus, i Östersund, är det cirka 240 kilometer. Betydligt närmare blir det om man tittar över gränsen.

Det har man gjort i Region Jämtland-härjedalen. Nu genomförs ett samarbete med Norge där de boende i västra Härjedalen får möjlighet till planerad vård på Röros sjukhus, 70 kilometer från Funäsdalen. Allt sker inom ramarna för den normala vårdappara­ten – de svenska patientern­a blir remitterad­e till Röros i Norge. Detta gäller alltså planerad vård.

– Vårt fokus är att medborgarn­a i vår region ska få en bättre vård, och genom att ta bort hindret som gränsen utgör så ger det en högre kvalité för våra medborgare, säger Göran Hallman, folkhälsop­olitisk strateg vid Region Jämtland-härjedalen.

Samarbetet gäller i första hand dem som är listade på Funäsdalen­s vårdcentra­l. Det handlar om drygt 2 100 personer.

– De har väldigt långt till Östersund, som är närmsta sjukhus. Men vi kommer inte att aktivt stoppa folk som bor i närheten av det här området från att åka till Röros, säger Göran Hallman.

NÄR DEN SVENSKA patienten är i Norge betraktas den administra­tivt som en norsk patient. Journalinf­ormationen skickas sedan från Röros till Funäsdalen­s vårdcentra­l.

Upptäcker man sedan på sjukhuset i Röros att det krävs mer avancerad vård akut så kan patienten remitteras vidare till Trondheims universite­tssjukhus.

Diskussion­en om ett vårdsamarb­ete över gränsen har pågått i om-

kring tio år i regionen.

– Sedan bestämde man sig på politisk nivå för att ta tag i detta på allvar och titta på hur vi kan genomföra ett samarbete. Detta är ett utveckling­sprojekt som ska pågå i tre år och sedan utvärderas, säger Göran Hallman.

Var det krångligt att genomföra den här rivningen av gränsen?

– Nej, det var egentligen inte svårt. Problemet satt till en början i folks huvuden – alla sa att det var omöjligt. Men när vi väl började arbeta med det här så löste knutarna upp sig.

– Vi har diskuterat administra­tiva problem och kommit fram till pragmatisk­a lösningar.

FRÅN STRÖMSTAD TILL Trollhätta­n eller Uddevalla är det närmare 100 kilometer. Till Kalnes är det mindre än halva vägen. Kan det vara möjligt med ett liknande samarbete som Jämtland-härjedalen fick till, för de boende i norra Bohuslän?

Ronnie Brorsson (S) är vid sidan av att vara nyvald kommunfull­mäktigeord­förande även ersättare i regionfull­mäktige. Han tycker att avtalet mellan Härjedalen och Norge verkar intressant.

– Vi har ju redan avtal med Norge när det gäller BB och akut vård i samband med till exempel bilolyckor. Vi vill gärna utöka de här avtalen, om vi kan undanröja gränshindr­en i vården så är det bra.

Han nämner utbildning som en sektor där det i dag inte finns några gränshinde­r.

– I dag kan man ju som Strömstads­bo plugga på högskolan i Halden till exempel. Jag tycker att det borde finnas ett större intresse av att titta över gränsen även när det gäller vårdfrågan.

MARGARETA FREDRIKSSO­N (L) är nyvald ledamot från Strömstad i regionfull­mäktige.

– Jag tycker att vi borde kunna få till ett liknande samarbete som i Härjedalen, detta är något vi verkligen skulle behöva i den här delen av regionen, säger hon.

Tror du att det finns en politisk vilja till ett sådant samarbete?

– Ja, det tror jag verkligen. Det ligger i hälso- och sjukvårdss­tyrelsens uppdrag att utöka samarbetet med Norge.

 ??  ??
 ??  ?? SJUKHUSVÅR­D. Nu kan boende i västra Härjedalen remitteras till Röros på norska sidan. Är detta en modell som även kan appliceras på invånare nära gränsen i Bohuslän?
SJUKHUSVÅR­D. Nu kan boende i västra Härjedalen remitteras till Röros på norska sidan. Är detta en modell som även kan appliceras på invånare nära gränsen i Bohuslän?
 ?? Bild: STEFAN BENNHAGE ??
Bild: STEFAN BENNHAGE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden