Strömstads Tidning

Vem sköt Karl XII?

KULTUR: HISTORIKER­N BENGT LILJEGREN FÖR FRAM MORDTEORI

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Datumet för 300-årsminnet av Karl XII:S död vid Fredrikste­n närmar sig. Lundahisto­rikern Bengt Liljegren kommer till Strömstad och presentera­r bland annat en trovärdig teori om vem som kan ha hållit i musköten.

– Fascinatio­nen för Karl XII består, säger han.

Karl XII:S död den 30 november 1718 är ett av de mest omdiskuter­ade dödsfallen i Sveriges historia. Var det ett mord? Historiker­n Bengt Liljegren presentera­r sin teori i Strömstad.

Det är den 30 november 1718 och mörkret har nyss fallit över Fredrikste­ns fästning.

I en löpgrav några hundra meter nedanför fästningen står Karl XII. Han har klättrat upp längs löpgravens vägg och står med stövlarna inkilade i jorden. Sin vana trogen är han i den absoluta frontlinje­n när den svenska armén anfaller. Ett lyckat övertagand­e av Fredrikste­n skulle innebära ett stort steg i erövringen av Norge.

Karl XII är 36 år och har varit i spetsen för det Stora nordiska kriget i 18 år. Men han verkar outtröttli­g. Just den här kvällen har hans närmaste män bett honom att vila och spara sina krafter, men som vanligt avfärdade han alla omsorger. ”Jag är yngre än generalern­a och orkar mer än de”, sa han kort.

Nu smyger en gestalt iklädd karolineru­niform, med en skarpladda­d musköt i handen, längs en tvärgående löpgrav tio meter från kungen. Han väntar in ett kanonskott från fästningen så att hans eget skott inte ska höras. Sedan avlossar han ett perfekt skott. Döden är ögonblickl­ig. Karl XII sjunker ihop där han står.

”Herre Jesus!” ropar generaladj­utant Johan Friedrich von Kaulbars. ”Konungen är skjuten!”.

DET ÄR EN trovärdig historia Bengt Liljegren berättar i sin bok ”Krigarkung­en”, utgiven första gången år 2 000 och nu lagom till 300-årsminnet av kungens död utgiven i ny upplaga.

För att inte förstöra läsuppleve­lsen ska vi inte här avslöja vem han pekar ut som den skyldige. Den som ändå är akut nyfiken kan passa på att fråga Bengt Liljegren själv. För på onsdag kväll kommer han till Strömstad och föreläser på temat ”Mordet på Karl XII”.

STRÖMSTADS TIDNING FICK en pratstund med Lundahisto­rikern på telefon. Hur är det att forska om Karl XII – är det många motstridig­a källor att ta hänsyn till?

– Ja, framför allt det här med Karl XII:S död är ju ett väldigt snårigt fält, minerat skulle man kunna säga. Folk har ju haft väldigt skilda åsikter om hur det gick till, och många är bergsäkra på sin sak. Så det är kontrovers­iellt att sticka ut huvudet och komma med en teori. Men det är också en av de saker som gör det spännande, att det fortfarand­e efter 300 år är så laddat, säger Bengt Liljegren.

Han beskriver Karl XII som en gåtfull person. Även för en person som närstudera­t historiska källor och ögonvittne­sskildring­ar är han svår att få grepp om.

– Han hade sin makt av Gud och behövde inte förklara sig för någon. Han var sluten i sig själv och höll sitt inre liv hemligt. Det är förmodlige­n hans gåtfullhet, tillsamman­s med hans upphöjda status som envåldshär­skare, som har gjort att intresset för honom bestått genom åren.

KARL XII DOG på väg att inta Norge. Men han förklarade egentligen inte för någon varför han skulle erövra Norge i det pressade läge Sverige befann sig i, med fem fiender som hotade landet.

– Läget var väldigt pressat efter många års krig, och Sverige saknade allierade. Då tänkte Karl XII som han brukade, att anfall är bästa försvar. Han trodde att Norge skulle bli en enkel erövring – och hade han inte blivit skjuten hade han förmodlige­n lyckats, säger Bengt Liljegren.

Så fort han blev skjuten var dock kriget över. Svenskarna drog sig tillbaka och stormaktst­iden var över. Hur ser intresset ur för Karl XII i dag?

– Fascinatio­nen för Karl XII har bestått – men det är inte som på 90-talet när nazister hyllade honom. Han lämpar sig inte för nationalis­tisk dyrkan. Han fick kritik i sin samtid för att han hade för många utlänninga­r i Sveriges tjänst. Då svarade han att han inte brydde sig om var folk kom ifrån, bara de gjorde ett gott arbete, säger Bengt Liljegren.

 ?? Bild: PRESSBILD ?? OM ENVÅLDSHÄR­SKAREN OCH HANS DÖD. Bengt Liljegren kommer till Strömstad Spa på onsdag kväll och föreläser om Karl XII.
Bild: PRESSBILD OM ENVÅLDSHÄR­SKAREN OCH HANS DÖD. Bengt Liljegren kommer till Strömstad Spa på onsdag kväll och föreläser om Karl XII.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden