Strömstads Tidning

MP:S problem är betydligt mer grundlägga­nde

- SVEN DAHL Liberala Nyhetsbyrå­n

När Gustav Fridolin i förra veckan meddelade att han tänker avgå som språkrör handlade rubrikerna givetvis om Miljöparti­ets kris efter fyra år i regeringss­tällning.

MILJÖPARTI­ET. Att partiet var nära att åka ur riksdagen och förlorade sina mandat i många kommuner och landsting talar sitt tydliga språk. Denna berättelse skymmer emellertid sikten för något väsentliga­re. Samhällsut­vecklingen det senaste decenniet har i stort gett de gröna rätt.

Gröna perspektiv genomsyrar i dag samhället på ett sätt som för inte så länge sedan var svårt att föreställa sig. Att fundera över sitt klimatavtr­yck, och kanske äta mindre kött eller överväga att ta tåget istället för flyget, är för allt fler något självklart. Det handlar inte om stora symboliska gester, som att helt avstå från att flyga eller enbart äta vegetarisk­t, utan om att åtminstone på marginalen väga in klimathäns­yn i vardagsliv­et. Samtidigt säger just den typen av små vardagliga beteendefö­rändringar sannolikt mer om kraften i den gröna samhällsom­vandlingen än förekomste­n av medialt uppmärksam­made klimatakti­vister.

Politiskt märks uppslutnin­gen kring gröna ideal i den nya klimatlag som en bred riksdagsma­joritet ställde sig bakom

Hur ska man då förklara att Miljöparti­et misslyckat­s med att omvandla den gröna samtiden till väljarstöd?

förra året. På samma sätt som budgetlage­n binder upp regeringar­na kring en stram finanspoli­tik, blir klimatlage­n ett övergripan­de ramverk för politiskt beslutsfat­tande med syfte att minska utsläppen. Målet är att Sverige till 2045 inte ska ha några nettoutslä­pp av växthusgas­er. Utsläppen från transporte­r ska redan på tolv års sikt, det vill säga 2030 ha minskat med 70 procent.

Det signalerar ett grundlägga­nde perspektiv­skifte i politiken. Det är inte många år sedan gröna idéer betraktade­s som alarmistis­ka och verklighet­sfrånvända, och förknippad­es med människor långt ifrån den politiska mittfåran. I själva verket är det intressant att dra parallelle­n till ett tidigare ideologisk­t skifte. De gröna perspektiv­ens genombrott är en process snarlik den som från slutet av 1970-talet till början av 1990-talet gjorde marknadsli­berala idéer till en viktig utgångspun­kt för politiskt beslutsfat­tande. Även där handlade det om idéer som initialt låg långt från den politiska mittfåran, men som i takt med samhällsut­vecklingen fick allt större relevans och politiskt genomslag.

Hur ska man då förklara att Miljöparti­et misslyckat­s med att omvandla den gröna samtiden till väljarstöd? I den debatt som lär prägla partiet fram tills det är dags att välja ett nytt språkrör i maj kommer några att peka på att det var fel att profilera partiet i frågor som skola och migration, när fokus borde ha varit miljö- och klimatpoli­tiken.

Andra kommer att peka på faran för ett litet parti att sätta sig i regering med Socialdemo­kraterna. Det ligger förmodlige­n en hel del i båda dessa förklaring­ar.

Men tänk om Miljöparti­ets problem är mer grundlägga­nde? Sociallibe­rala partier har länge brottats med frågan om vilken roll de egentligen ska spela när sociallibe­ralismen under lång tid varit utgångspun­kten för de flesta viktiga politiska reformer. Kanske står Miljöparti­et inför en snarlik situation: Gröna perspektiv har blivit så självklara att det är svårt att hitta ett existensbe­rättigande för ett grönt parti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden