Strömstads Tidning

Träd som togs ned blev en makalös uppvisning

-

Ett intressant skådespel på Swedenborg­sgatan visades upp under fredagen 19 oktober. Det kunde knappast bli mer spännande. Två väldiga björkar på 15-20 meters höjd skulle tas ner. De var angripna av röta och det syntes tydligt. Utan tvekan var det stor risk att de skulle kunna blåsa ner och göra stora skador på fastighete­rna intill. Markägaren hade uppmärksam­mat detta och anlitat företaget Trädkronan.

Under fredagen jobbade trädspecia­listen (arboristen) Jesper Carlander tillsamman­s med Mattias Carlsson som med sin stora traktor med lastvagn tog hand om alla grenar och stammar.

Under lång tid stod jag med kameran och följde arbetet och fascinerad­es av hur Jesper jobbade med den successiva fällningen av de båda mäktiga björkstamm­arna. Jag blev helt fascinerad av Jespers hantering av både egen säkerhet och motorsåg där han hela tiden styrde fallande delar av björkarna på ett helt suveränt sätt. Inga lägen tycktes vara besvärliga men det gällde att hela tiden vara uppmärksam på hur och var de olika delarna av björkarna skulle falla så att inga skador skulle uppstå på huset som låg ganska nära. Samtidigt lämnades inget åt slumpen när det gällde den personliga säkerheten. Det var många olika tampar att hålla reda på, samtidigt som det hela tiden gällde att få bra fäste och rätt angreppsvi­nkel för nästa sågning.

Det var en makalös uppvisning!

Jörn Evers

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden