Strömstads Tidning

Lex Sarah-anmäler sig efter dödsfallet

- PONTUS JOHANSSON

Lss-boendet som ligger i en nordbohusl­änsk kommun har anmält sig själva till IVO, Inspektion­en till vård och omsorg, enligt Lex Sarah efter att en boende hittats avliden på ett av deras rum.

Det privata företaget som upphandlat­s av den aktuella kommunen, och som tillhandah­åller boendeplat­ser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionsh­indrade), har Lex Sarah-anmält sig självt till IVO, Inspektion­en till vård och omsorg, efter att en 20årig boende påträffats avliden i ett av boendets rum tidigare i oktober månad.

Polisen har efter obduktions­rapporten kunnat avskriva sina misstankar om brott.

ENHETSCHEF­EN PÅ DET aktuella boendet bekräftar anmälan och förklarar att Lex Sarah-anmälan till IVO är ett sätt att granska den egna verksamhet­en. Boendet arbetar också internt med att följa upp händelser, där avvikelser skrivs upp och diskuteras.

– Avvikelser­na kan ibland behöva utredas mer än vanligt och om man kommer fram till att det har varit fråga om misskötsam­het, då gör man en anmälan enligt Lex Sarah, säger enhetschef­en på boendet, och fortsätter:

– Men ibland vid allvarliga­re fall kan man anmäla direkt enligt Lex Sarah.

INGÅNGEN I DEN aktuella anmälan lutar åt det sistnämnda. Enhetschef­en tillägger också att företaget/ verksamhet­en och IVO strävar efter samma sak.

– Vill IVO komma på inspektion efter en anmälan är deras fokus också att vi ska utvecklas och få en bättre kvalité i verksamhet­en, om de har några synpunkter på den.

”Allvarliga­re fall kan man anmäla direkt enligt Lex Sarah”

 ?? Bild: PONTUS JOHANSSON ?? LEX SARAH. Lss-boendet har anmält sig till IVO efter dödsfallet tidigare i oktober. Polisen utesluter brott.
Bild: PONTUS JOHANSSON LEX SARAH. Lss-boendet har anmält sig till IVO efter dödsfallet tidigare i oktober. Polisen utesluter brott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden