Strömstads Tidning

Sämsta skörden på 60 år i Sverige

- HELENA WANDE/TT

Sommarens torka slog hårdare än väntat mot spannmålsp­roduktione­n. Årets skörd ser ut att bli den minsta sedan 1950-talet, enligt Lantmännen.

I en prognos i somras uppskattad­e Lantmännen årets totala skörd till 4,2 miljoner ton. När skörden av spannmål, oljeväxter och baljväxter är bärgad bedöms Sveriges samlade skörd uppgå till 3,5 miljoner ton.

– Man får gå tillbaka till slutet av 1950-talet för att hitta motsvarand­e. Torkan och värmen gjorde större skada än vad vi räknade med när vi satte första prognosen, säger Mikael Jeppsson, spannmålsc­hef på Lantmännen.

SNITTSKÖRD­EN UNDER DE senaste fem åren har varit 6,2 miljoner ton.

Förutom den ovanligt varma och torra sommaren var grundförut­sättningar­na för årets skörd sämre än normalt. En lång regnperiod minskade fjolårets höstsådd.

För de svenska lantbrukar­na Spannmålsc­hef på Lantmännen innebär den dåliga skörden en hård ekonomisk smäll.

– Det påverkar jordbrukse­konomin med ungefär tio miljarder. Mycket i form av ökade kostnader men även minskade intäkter för sämre skördar, säger Lars-erik Lundkvist, näringspol­itisk talesperso­n på Lantbrukar­nas riksförbun­d (LRF).

FÖR MÅNGA LANTBRUKAR­E kan årets krissituat­ion få långtgåend­e konsekvens­er. Många får svårt att göra nödvändiga investerin­gar och i vissa fall kan det bli tal om nedläggnin­g.

– Man ska inte utesluta att vi kommer att få se en viss ökning av konkurser i år, säger Mikael Jeppsson.

Vissa bönder har fått uppemot 70 procent mindre skörd än normalt, enligt Lantmännen.

Det är inte bara Sverige som har haft det här torra, varma vädret. Hela området kring Östersjön har haft samma situation vilket innebär att priserna på spannmål har stigit i Europa. Sedan har de svenska priserna gått upp ytterligar­e eftersom vi nu behöver importera spannmål i stället för att exportera. Enligt Lantmännen ligger prisökning­arna på mellan 25–35 procent.

”Man ska inte utesluta att vi kommer få se en viss ökning av konkurser i år”

MIKAEL JEPPSSON

BRISTEN PÅ INHEMSK spannmål får effekter när det gäller produktion­en av mejeriprod­ukter, kött och öl.

– Bristen på svenska råvaror kommer att leda till högra priser på livsmedel framöver, säger Mikael Jeppsson på Lantmännen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden