Strömstads Tidning

Råsjöllörd­agen

- THOBIAS NILSSON 0526-62400 tidningen@stnb.se

En hantverkar­e var på plats för att sälja sin egengjorda metallkons­t i alla olika former och figurer. Precis mitt emot stod en samling folk och kokade äppleskivo­r samt grillade marshmallo­ws, vilket var populärt hos både barn och vuxna i den kalla vinden.

JU LÄNGRE NER mot bryggorna man kom desto tätare med folk blev det. Mitt i allt stod två av Grebbestad­s så kallade prinsar i en proper klädsel bestående av frack, vita skjortor, fluga och hatt. Prins Roger XXXII Olsson och Prins Rolf XIV Waldner, och deras närvaro verkade mycket uppskattad av de andra marknadsbe­sökarna.

– Vi är Grebbestad­sprinsar. Vi går runt här och säljer lotter. Vi jobbar för Grebbestad och vill försköna samhället med lite välgörenhe­t, evenemang och annat, säger Roger Olsson.

De hade även ett eget bord där de berättade om vilka de är och vad de vill göra för Grebbestad­sborna.

DET FINNS FÖRMODLIGE­N ett bord för alla på denna marknad, och den erbjuder ett brett utbud av prylar. Vill man till exempel köpa en handgjord fender så går det utmärkt. Råsjöllörd­agen är en gammal tradition då drängarna och pigorna fick en ledig lördag att ”rå sig själva”. I Grebbestad har dagen fortsatt att firas i slutet av oktober varje år.

På en stol sitter Bengt Petterson med sina verktyg, och han får det att se lekande lätt ut när han använder urgamla hantverksm­etoder för att tillverka fendrar av rep.

– Det jag gör nu det sista kallas att splejsa, man går över med ena repet och under med andra. Sen kommer ändarna ut i botten. Detta har jag hållit på med ett tag och jag har varit mycket ute på havet i mina dagar. Varje fender tar ungefär fyra timmar att göra och det har blivit några stycken genom åren, säger Bengt Petterson.

 ?? Bild: THOBIAS NILSSON ??
Bild: THOBIAS NILSSON
 ??  ?? HANTVERK. Bengt Petterson har fullt upp med att splejsa en fender.
HANTVERK. Bengt Petterson har fullt upp med att splejsa en fender.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden