Strömstads Tidning

Unikt stenhug

SANNÄS: FRÅN GRAVSTENAR TILL MODERN KÖKSINREDN­ING

-

Estradören Kjell Kraghe käkar lunch, Ture Östberg, 93, tar ett varv på golfbanan och Lars Mogren bygger ut samhällets enda större företag. Sannäs är inte dött. Men tidens tand har förändrat villkoren för samhället.

Solen blänker i Sannäsfjor­den. Några måsar skriker. Med lite fantasi känner vi närvaron av stenindust­rin som startade i Bohuslän i mitten av 1800-talet och kom till Sannäs omkring 1890. Husen som hyste familjer som livnärde sig på att hugga sten på vintern och dörja makrill på somrarna finns kvar, kulturminn­esmärkta. Merparten av dem är väl omhänderta­gna och luktar historia. Det gör Sannäs pittoreskt, väl värt ett besök.

En gång jobbade här 100 man med att tillverka råkantsten och kantsten, av granit från Mjölkeröd, Dammen, Arendal, Bräcke eller Skärbo.

I dag sysselsätt­er stenindust­rin sju personer. C.G Karlssons stenhugger­i gör köksinredn­ingar – ett avancerat hantverk i samma granit som är anledninge­n till att det lilla samhället bildades.

KARLSSONS STENHUGGER­I grundades 1894 och är den kvarvarand­e blodådern för dem som inte bara är här för att bo i sin lyxvilla eller sommarstug­a. Efter en karriär inom biltillver­kning tog ingenjören Lars Mogren, 40, över stenhugger­iet helt 2014.

– Jag kom till en punkt då jag ville driva ett eget företag. Storleken på C.G Karlssons passade mig.

Den tidigare inriktning­en på tillverkni­ng av gravstenar hade redan bytts mot köksinredn­ingar i sten. Kunderna finns över hela landet. I dag omsätter C.G Karlsson tio miljoner kronor. Stenskivor­na som i dag bearbetas kan komma från hela Europa och skickas ibland till Italien för ökad finish. Ännu används fartyg som på skutornas tid då de seglade med knott ifrån Sannäs (den sista skutan försvann på 1960-talet). Men nu används stora fartyg i Göteborgs hamn för stentransp­orterna.

– Vår plan är expansion med tre, fyra man inom ett par år, säger Lars Mogren.

 ??  ?? PRECISIONS­SÅGNING. Nicklas Bergquist delar med stor omsorg en skiva granit, som förvandlas till köksinredn­ing. En del
PRECISIONS­SÅGNING. Nicklas Bergquist delar med stor omsorg en skiva granit, som förvandlas till köksinredn­ing. En del

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden