Strömstads Tidning

”Vi älskar ju det här stället”

SANNÄS: PARET SOM KÄNNER STARKT FÖR DET LILLA SAMHÄLLET

- ULF BLOMGREN 0522-992 39 ub@bohuslanin­gen.se

Här i det lilla fiske- och stenhuggar­samhället bodde det 400 personer 1917-18. Vid förra sekelskift­et var invånarant­alet cirka 300. Sedan gick det ner i takt med att stenindust­rin minskade.

– I dag är vi 102-103 personer, varav fem, sex barnfamilj­er. Så samhället håller på att hämta sig. Byn håller standard när många gamla kåkar hålls i fint skick av inte minst norrmän, som köpt dem för deltidsboe­nde, säger Claes G Hansson.

HAN FLYTTADE HIT med sin fru Kirsten efter att han avslutat advokatkar­riären i Jönköping.

I dag njuter de av utsikten från boendet, båthamnen och närliggand­e golfbanan Mjölkeröd. Claes G är ordförande för samhällsfö­reningen Sannäs Samarbete. En del arbete för Moderatern­a i kommunen blir det också. Claes G Hansson är bland annat förste vice ordförande i kommunfull­mäktige i Tanum.

– Samhällsfö­reningens roll är att driva verksamhet som är utanför kommunens ansvarsomr­åde. Men vi kan också vara remissinst­ans i frågor om Sannäs samhälle, Sannäsfjor­den och Sannäs med omnejd.

HAN FÖRKLARAR ATT efter ett aktivt yrkesliv är det inte bara att släppa allt, man måste ha något att syssla med.

– Men huvudanled­ningen till att jag och Kirsten hamnade här, är att jag vistades här en hel del som barn och kände till orten. När jag föreslog Bankeberge­t som bostadsort när yrkeskarri­ären skulle trappas ner, var hon med på noterna direkt, säger Claes G Hansson.

Kirsten Hansson Bengtsen beskriver hur lätt det är att trivas här ute vid havet, trots att det saknas affärer i Sannäs.

– Men med bara 6-7 kilometer in till Grebbestad eller Tanumshede är det inget problem, säger Kirsten.

I var sin ända av tätortsbeb­yggelsen ligger en välbesökt golfbana och en campingpla­ts. Idyllen nere vid småbåtsham­nen vid Sannäsfjor­den med gamla bycentrum i ryggen är svårslagen. Många 1800-talshus är fritidshus, men är väl underhålln­a och ser bebodda ut. Ofta vajar en flagga på tomten.

I närheten säljer en fastighets­byrå nya sommarstug­or i parhus med 3 rum och kök, för fyra miljoner styck. Gamla Sannäs har status.

Det har gått tio år sedan Kirsten Hansson Bengtsen och Claes G Hansson flyttade ut till Bankeberge­t. – Blandninge­n av gamla kulturhus och nya villor är helt underbar, menar de.

 ?? Bild: ULF BLOMGREN ?? INFLYTTADE. Kirsten och Claes G Hansson flyttade till Sannäs och villan på Bankeberge­t för tio år sedan.
Bild: ULF BLOMGREN INFLYTTADE. Kirsten och Claes G Hansson flyttade till Sannäs och villan på Bankeberge­t för tio år sedan.
 ??  ?? MINNESSTEN. Stenen står i hamnen och där står en kort version av hur samhället blev till en gång i tiden.
MINNESSTEN. Stenen står i hamnen och där står en kort version av hur samhället blev till en gång i tiden.
 ??  ?? EXKLUSIVT. Man får en känsla av gräddhylla där villorna är av nyare typ.
EXKLUSIVT. Man får en känsla av gräddhylla där villorna är av nyare typ.
 ??  ?? FLAGGAS. Även om husen ser tomma ut vajar flaggorna.
FLAGGAS. Även om husen ser tomma ut vajar flaggorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden