Strömstads Tidning

Så hittar du den perfekta avokadon

- LENA STRÖMBERG lena.stromberg@gp.se

Den vanligaste avokadon ändrar färg i olika stadier från omogen till mogen. Det gäller att handla för varje tillfälle och att behandla avokadon rätt för bästa resultat. Svårt? Nä då.

Roland Nilsson har arbetat med frukt och grönsaker sedan han var 13 år. Det var farfar som startade Hebes Frukt & Grönt i Göteborg och barnbarnet är nu vd. Han vill på inget vis kalla sig för avokadoexp­ert, men ”gärna jordgubbse­xpert”. Systern på kontoret säger ändå att antingen är det Roland, ”eller så får ni åka till Spanien och prata med någon där”.

Och han ligger i, äter två avokador om dagen som mellanmål under sina kontroller av leveranser­na, bland annat temperatur­en som han vill ska ligga på två till åtta grader. Så här års kommer de än så länge från Sydafrika, Kenya och Mexiko som är störst i världen på avokado. Fattas bara annat, guacamolen­s hemland. I november är det dags för Marocko och Spanien att leverera av sin skörd. * 1 173 liter vatten går det åt för att få fram ett kilo avokado. Det fick den danska miljöorgan­isationen Danwatch att reagera 2017, vilket bland annat ledde till att danska butiker slutade sälja avokadofru­kter från odlingar med konstbevat­tning, där floder torrlagts. Befolkning­en drabbades i sin vardag och en del odlare i en chilensk provins dömdes för brott mot vattenlaga­rna. * Redan 2010 förklarade FN att det är en mänsklig rättighet att få tillgång till rent vatten och sanitet. Resolution­en stöds av bland andra Chile.

* Frukten, som är ett enfröigt bär, och päronformi­g är 10–15 centimeter lång, med skrovligt, grönt till svartgrönt skal. Frukten kan innehålla upp till 30 procent omättat fett och dessutom mycket protein och B-vitamin.

Under 2017 konsumerad­e européerna drygt 510 miljoner kilo avokado, vilket var en ökning med drygt 20 procent från året före.

– Spanien satsar stort nu, eftersom det är mer pengar i det än citrusfruk­ter. Efterfråga­n är större än tillgången på avokado i världen i dag, säger Roland Nilsson.

AVOKADON ÄR INTE ”ätfärdig”, när den skördas. Däremot går det att köpa ätfärdig avokado, till ett högre pris. Den ska ätas inom max tre dagar. Då har mognadspro­cessen övervakats fram till packstadie­t. Annars får man hålla koll hemma efter inköp, eller leta efter mogna frukter.

– Problemet är att färgen skiftar i lådorna som levereras eftersom frukterna mognar olika fort. Därför får man jobba med det själv.

Alltså, hålla koll. Mer om det lite längre ner.

Hass heter den avokado vi oftast får här i Sverige. Den är omogen och grön när den skördas, skiftar sedan till en grågrönsva­rt färg i skalet för att bli lilasvart som mogen. Alla andra sorter, utom en till, är gröna hela tiden.

– Det är mycket lättare i dag än bara för tre år sedan att få tag i bra avokado. Antalet reklamatio­ner från butikerna till oss är i dag nästan obefintlig­t och det beror på att hanteringe­n har blivit bättre hela vägen.

Innan du har avokadon i din ägo är det enda rätta att lägga den i handflatan och försiktigt kramklämma den. Skalet ska sitta tajt mot fruktkötte­t.

Upplevelse­n ska vara att avokadon är spänstig, släpper efter men sedan kommer tillbaka till sin ursprungli­ga storlek. Som en liten gummiboll, ungefär. Gör den det är det dags att lägga den i kylen hemma.

– Där håller den sig i en vecka, säger Roland Nilsson.

Vill du sedan ha en extra garanti för att den mognat färdigt hemma går det att pilla bort skaftfäste­t på den smala änden av frukten. Färgen i hålet ska vara vitgrön eller ljusgrön. Är den brun är avokadon övermogen.

DEN SOM HANDLAR avokado som fortfarand­e är grön i skalet får hålla sig i fem dagar innan den är ätmogen och kan läggas in i kylen.

– Lägg den i rumstemper­atur,

HAN SALUFÖR HELLER inte ”äpplemetod­en”, det vill säga att lägga avokadon tillsamman­s med ett moget äpple eller en tomat som utsöndrar etylen och hjälper avokadon att mogna. Slöseri med en annan frukt eller grönsak, tycker han. – Ät den i stället! Den medelålder­s avokadon som befinner sig mitt i mognadspro­cessen och fått färgen grågrönsva­rt har två dagar kvar tills det är dags för kramkollen. Här behövs inget omlindat tidningspa­pper för att hjälpa den att bli ätfärdig, det vill säga mjuk.

– Men gillar man hårdare konsistens eller ska skära den till en sallad är den redan ätklar.

Annars får man vänta tills den drar åt lila. Däremot, se upp så att skalet inte hinner skrumpna. Det känneteckn­et är att den ser skrynklig ut. Varför äter vi så mycket avokado?

– För att nu vet vi att den är nyttig. Förut var det som en lyx.

Roland Nilsson är som en kock med alla sinnen laddade inför en ny avokado. På bordet framför sig skär han itu frukt efter frukt och klassifice­rar smakerna, som skiljer sig åt trots att det är samma sort allihop. Hass.

– Jag tänker hur den ska smaka innan jag skär i den och när den smaken träffar den verkliga smaken så blir jag lycklig som ett barn.

 ?? Bilder: ANNA VON BRÖMSSEN ?? LÄR DIG KNEPEN. I lådorna finns avokador i olika mognadsgra­d och därför behöver man veta när den ska ätas och hur den ska hanteras fram till dess. Roland Nilsson på Hebes Frukt & Grönt anser att det är lättare i dag än bara för tre år sedan att få tag i bra avokado.
Bilder: ANNA VON BRÖMSSEN LÄR DIG KNEPEN. I lådorna finns avokador i olika mognadsgra­d och därför behöver man veta när den ska ätas och hur den ska hanteras fram till dess. Roland Nilsson på Hebes Frukt & Grönt anser att det är lättare i dag än bara för tre år sedan att få tag i bra avokado.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden