Strömstads Tidning

De hetaste kakeltrend­erna

INREDNING: BADRUMMET I FOKUS FÖR INREDARE

- MARIA SOXBO/TT

Inredaren Noemi Ivanova guidar bland trender i kaklets värld.

Tillsamman­s med en dåvarande kollega startade hon bloggen ”Badrumsdrö­mmar” 2012. Den fick snabbt eget liv och stor publik. Noemi bestämde sig för att sadla om och bli badrumsinr­edare på heltid.

– När jag började jobba hade badrum faktiskt knappt något alls med stil och trend att göra. Hade man väldigt mycket pengar kunde man göra något galet, men i allmänhet var badrummen ganska avskalade och intetsägan­de. Det har hänt massor på bara de här åren. Nu är det ett rum som alla andra och inrednings­trenderna smittar av sig även där.

NOEMI IVANOVA BOR i hyreslägen­het och får finna sig i att det ser ut som värden har bestämt. Men hon drömmer om att flirta med 1960-talet, då huset är byggt, och göra ett ”gulltufft” badrum.

– Tills vidare får jag nöja mig med att måla taket och satsa på snygg förvaring, säger hon och skrattar.

Generellt föds kakel- och badrumstre­nder ur de övriga inrednings­trenderna. Noemi Ivanova poängterar att kakel och klinkers inte längre har någon viktig funktion, tätskikt och våtrumsfär­g skyddar lika bra mot fukt som kakel. I stället handlar det om ett inrednings­val, på samma sätt som vi väljer färg, möbler och belysning.

DET FINNS INGEN enskild trend som dominerar totalt. Nutida badrum kan vara allt från helkaklade till halvkaklad­e med bård och målade väggar, eller med enbart duschhörna­n kaklad och resten målat. Badrummets stil avgör och där anser Noemi Ivanova att det är viktigt att utgå från sig själv snarare än trender och bostadsmar­knad.

– Börja med vad du vill ha ut av badrummet, hur det ska användas och vad som måste få plats. Lista alla måsten, då får du en slags ram för hur du ska inreda. Den kan du sedan använda för att snabbare kunna sålla bland dina idéer, säger hon.

Trenderna inom badrum är väldigt långsamma och löper ofta parallellt. Noemi Ivanova nämner storformat på kakel och klinkers som en trend, att inte ha så tydliga fogar utan hela, obrutna ytor som en annan. 1970-tal och terrazzo är två estetiska strömninga­r som sticker ut.

Ljust och helkaklat, mönster av krossad sten eller en pastelldrö­m i retrostil? På senare år har badrummet fått allt mer uppmärksam­het och inte sällan blivit en statussymb­ol.

HENNES FRÄMSTA RÅD är att se badrummet som ett rum som alla andra. Om det är en del av hemmets helhet bör det hänga ihop stilmässig­t med övriga rum.

– Vi har ju facit precis utanför badrummet. Titta på hur du bor, vad du har för färg på soffan och vad du gillar för stil och ta in det i badrummet.

 ?? Bild: JESSICA GOW/TT ?? BADRUMSINR­EDARE. ”När jag insåg hur lite hjälp man får när man ska inreda sitt badrum, trots att det är både dyrt och knepigt, ville jag ändra på det”, säger Noemi Ivanova.
Bild: JESSICA GOW/TT BADRUMSINR­EDARE. ”När jag insåg hur lite hjälp man får när man ska inreda sitt badrum, trots att det är både dyrt och knepigt, ville jag ändra på det”, säger Noemi Ivanova.
 ??  ?? SKARPT GULT, MÖRKT GRÖNT OCH TERRAZZO I GRÅTT. Jet set och 1970-tal är en av trenderna inom kakel.
SKARPT GULT, MÖRKT GRÖNT OCH TERRAZZO I GRÅTT. Jet set och 1970-tal är en av trenderna inom kakel.
 ??  ?? TRENDERNA LÖPER PARALLELLT. Just nu är bland annat terrazzo, där man tar tillvara spill av krossad sten, populärt.
TRENDERNA LÖPER PARALLELLT. Just nu är bland annat terrazzo, där man tar tillvara spill av krossad sten, populärt.
 ??  ?? FIN DE SIECLE. Vad sägs om att låta sig inspireras av den dramatiska sekelskift­estrenden?
FIN DE SIECLE. Vad sägs om att låta sig inspireras av den dramatiska sekelskift­estrenden?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden