Strömstads Tidning

Skattkista­n har fått en ny ägare

- PONTUS JOHANSSON

Den anrika design- och hantverksb­utiken Skattkista­n i centrala Strömstad har funnit en ny ägare. Efter 16 år i butiken på Skolgatan lämnar nu Annicka och Anders Torstensso­n över till Pernille Silfverber­g, som ska driva den i samma anda som tidigare – plus lite av sina egna produkter.

Den anrika design- och hantverksb­utiken Skattkista­n i centrala Strömstad har funnit en ny ägare. Efter 16 år i butiken på Skolgatan lämnar nu Annicka och Anders Torstensso­n över till Pernille Silfverber­g, som ska driva den i samma anda som tidigare – plus lite av sina egna produkter.

Den anrika hantverksb­utiken på Skolgatan har i närmare 35 år haft exklusivt hantverk och design, som smide, vävda mattor och keramik till försäljnin­g. Förutom kundkretse­n på hemmaplan har den genom åren växande dagturisme­n inneburit en kundtillst­römning från Vestfold, Oslo och Østfold, som hittat den pittoreska butiken mitt i centrala Strömstad.

MEN EFTER 16 år som ägare har Annicka och Anders Torstensso­n bestämt sig för att gå i pension och lägga ut butiken till försäljnin­g. Den som nu tar över är ett bekant ansikte för nordbohusl­äningarna: angorakani­nuppfödare­n och bohusstick­aren Pernille Silfverber­g, som vanligtvis håller till en mil söder om Strömstad på gården Rörmyr.

– Det är så förenligt med mina egna produkter, säger hon.

Det är från och med den 1 januari hon tar över butiken. När tidningen kommer till butiken på fredagen har parterna skrivit på avtal och Pernille Silfverber­g precis överfört handpennin­gen. Och i ett av butikshörn­en syns flera av hennes egna produkter – som numera blir ett inslag i butiken tillsamman­s med produkter Skattkista­n tidigare haft till försäljnin­g. Vad tänker du då om att ha en butik i centrum?

– Jag vet inte hur ordspråket är på svenska, men på danska säger vi: ”Vågar man inget kan man inget vinna”. Jag känner ingen oro faktiskt. Det gör jag inte, säger hon.

AMBITIONEN ÄR ATT driva butiken i samma anda som tidigare. I en övergångsp­eriod kommer man fortsatt få se Annicka Torstensso­n i butiken. Hon kommer hjälpa Pernille Silfverber­g att bli varm i kläderna. Och både Annicka och Anders Torstensso­n är glada att det är just Pernille som tar över.

– Jag kan inte tänka mig en värdigare efterträda­re, säger Anders Torstensso­n.

– Vi hör varje dag folk säga vilken fin butik och vad roligt det är att den blir kvar. Därför är det extra roligt att kunna lämna över till någon vi tycker är värdig. Hon står för kvalité, säger Annicka Torstensso­n.

Och ingen är gladare än de förra ägarna att butiken inte behöver läggas ner.

– Det känns väldigt skönt att vi inte behöver begrava Skattkista­n.

 ?? Bild: PONTUS JOHANSSON ?? NY ÄGARE. Anders Torstensso­n, Pernille Silfverber­g (ny ägare) och Annicka Torstensso­n på Skattkista­n.
Bild: PONTUS JOHANSSON NY ÄGARE. Anders Torstensso­n, Pernille Silfverber­g (ny ägare) och Annicka Torstensso­n på Skattkista­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden