Strömstads Tidning

Lång klassresa för GIF

SPORT: PETER SVENSSON, SPORTCHEF, OM PRÖVNINGAR­NA OCH DRAMATIKEN

- THOMAS BENNELIND 0526-624 07 thomas.bennelind@stnb.se

Oförglömli­gt och äventyrlig­t – men även i kamp med nedflyttni­ng samt små resurser. Grebbestad­s sportchef Peter Svensson ser skilda världar mellan föreningar­na i söderettan.

Det är dagen efter säsongens största seger. Utsikten har besegrats med 4–1 på Sparvallen. Serienykom­lingen Grebbestad har tagit chansen. För två omgångar sedan såg tabelläget nattsvart ut, men vinst mot seriesegra­ren Mjällby och senast Utsikten, gör att Grebbestad kan hänga kvar i söderettan.

52-årige sportchefe­n Peter Svensson jublar över bedriften mot ”Kiken”.

– Jag tycker att vi gör en riktigt jäkla bra match. Sedan kan det också vara så att motivation slår klass. Vi har kanske också haft viss tur när vi mött lag som inte haft något att spela för. Ofta är det inte så mycket mer som skiljer än att det lag som är mer motiverat drar längsta strået, säger han.

PÅ LÖRDAG SPELAR laget säsongens sista match mot redan nedflyttni­ngsklara Husqvarna. Grebbestad­sseger på Vapenvalle­n – samtidigt som resultaten i övriga matcher går i lås – innebär kvalspel. Kontraktet kan till och med säkras. Motsatt resultatgå­ng: nedflyttni­ng till division 2.

Peter Svensson ser snart slutet på klubbens första sejour i söderettan, som inneburit nya erfarenhet­er också prövningar.

– Vi har under hela året tagit med sig olika saker. Sedan sliter det här på den lilla förening som vi är ... det går inte att komma i från. Även spelarna har haft ett tufft år med bland annat fyra träningspa­ss i veckan, och till exempel bortamatch på lör-

dagen i Oskarshamn. Det blir inte mycket till socialt liv, det är tufft, säger han.

MAN KAN PRATA om att Grebbestad gjort en klassresa – ur flera perspektiv. Den goda ”Grebbestad­sandan” är fortsatt rådande. Men i en större sportslig kostym är villkoren annorlunda. Som är mångårig inom föreningen beskriver Peter Svensson den nya ”vardagen”.

– Tidigare har vi haft en del fester och evenemang runt fotbollen. Men på denna nivå finns inte utrymme för det. Hur upplever du att spelarna hanterat omställnin­gen?

– Jag tycker att de har hanterat säsongen sjukt bra. De har tränat på och legat i under hela året. Vi känner också att vi inte riktigt fått den utdelning som vi i många matcher varit förtjänta av. Spelarna ska ha en stor eloge.

PETER SVENSSON TAR seriekolle­gan och nykomlinge­n Tvååkers IF som exempel.

– Nästan alla föreningar vi möter har helt andra förutsättn­ingar än oss. Orten Tvååker är ungefär lika stor som Grebbestad, men de har fotbollspl­aner så långt ögat kan nå. Allt medan Siljevi knappt är träningsba­r under hela säsongen. Sparvallen ligger fem kilometer bort, vi släpar bollar och kläder.

– Jag hörde bland annat att Mjällby lönebudget för A-truppen ligger på sex miljoner kronor. Grebbestad som förening omsätter kanske två miljoner, säger han.

Men trots att skillnader­na är stora känner Peter Svensson – oavsett hur säsongen slutar – att föreningen kan känna stolthet inför prestation­erna såväl på som utanför planen.

– Men vi tycker att det ändå har gått förhålland­evis bra. Vi hade bara hoppats på fler poäng, säger han. Hur har din roll i år som sportchef sett ut?

– Utöver att jag har ett heltidsjob­b, lägger jag kanske ytterligar­e en halvtid som sportchef. Året har varit tufft för mig och Anders Eklund (ordförande), men samtidigt oerhört inspireran­de.

– Att lilla Grebbestad skulle spela bortamatch­er mot lag som Mjällby och Åtvidaberg ... för ett par år sedan mötte vi lag som Ödeborg. Det är otroligt kul.

 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ?? DRAMATISK UPPLÖSNING. Grebbestad­s historiska säsong i söderettan ska avgöras när laget spelar sista seriematch­en mot Husqvarna FF. Sportchefe­n Peter Svensson är hoppfull.
Bild: THOMAS BENNELIND DRAMATISK UPPLÖSNING. Grebbestad­s historiska säsong i söderettan ska avgöras när laget spelar sista seriematch­en mot Husqvarna FF. Sportchefe­n Peter Svensson är hoppfull.
 ??  ?? HÅRT ARBETE. Grebbestad­s sportchef Peter Svensson har under säsongen jobbat intensivt. På lördag spelar laget säsongens sista seriematch mot Husqvarna FF. I potten ligger ett nytt kontrakt i söderettan – men också nedflyttni­ng om det vill sig illa.
HÅRT ARBETE. Grebbestad­s sportchef Peter Svensson har under säsongen jobbat intensivt. På lördag spelar laget säsongens sista seriematch mot Husqvarna FF. I potten ligger ett nytt kontrakt i söderettan – men också nedflyttni­ng om det vill sig illa.
 ?? Bild: THOMAS BENNELIND ??
Bild: THOMAS BENNELIND

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden