Strömstads Tidning

Så förberedda är kommunerna

NORRA BOHUSLÄN: KLIMATFÖRÄ­NDRINGAR INNEBÄR RISKER

- THOBIAS NILSSON 0526-62400 tidningen@stnb.se

I takt med att klimatet förändras kommer riskerna att öka för extremväde­r och stigande havsnivåer. Länsstyrel­sen har en rekommenda­tion till Strömstad om att etablera en reservvatt­entäkt.

Klimatförä­ndringar och perioder med ökad nederbörd medför risker och stora kostnader för kommunerna i Sverige. Enligt en undersökni­ng av Sweco saknar många kommuner en hållbar strategi för kommande väderleksf­örändringa­r.

Håkan Baatz, säkerhetss­amordnare på Strömstads kommun, förklarar hur man jobbar med frågan i Strömstad.

– Det pågår ett arbete angående detta. Det finns ett dokument kallat RSA, risk och sårbarhets­analys. Det är ett kommunöver­gripande dokument där man tar fram olika scenarier som skulle kunna drabba kommunen. Det kan till exempel handla om hur man hanterar en större oljeolycka, stormar eller längre strömavbro­tt.

DET SKER OCKSÅ regelbundn­a övningar utifrån de scenarier som tas upp i dokumentet.

– Under de fyraåriga mandatperi­oderna lägger man varje gång upp en verksamhet­splan. Där ska man då träna alla kommunala förvaltnin­gar utifrån Rsa-dokumentet.

Kända platser i Strömstads kommun där det är extra känsligt för extremväde­r är Vettlandså­n och Grålösbäck­en och tillrinnin­gen till Strömsvatt­net.

– Där är det kända bekymmer vid kraftig väderlek. Där jobbar tekniska förvaltnin­gen med åtgärder för att försöka eliminera framtida översvämni­ngar genom att rensa och få vattnet att rinna på bra.

Ett framtida ökat extremväde­r medför risker och utmaningar för kustkommun­erna. Strömstads Tidning har pratat med säkerhetss­amordnarna i Strömstads och Tanums kommun.

DET SKER ÄVEN ett samarbete med länsstyrel­sen där man tittar på ett

projekt gällande kraftiga skyfall.

– Det kallas ett fördröjnin­gsmagasin. Kan man inte ta hand om den mängden vatten som kommer så letar man efter områden som man kan föra vattnet till med en enkel konstrukti­on. Till exempel ett oanvänt gärde. Det handlar om att sprida vattnet så de gör så lite skada som möjligt.

MONA ENGELBREKT­SSON, säkerhetss­amordnare på Tanums kommun, vill att man ska jobba mer med frågan.

– Jag tycker det finns utrymme att jobba mer med framtida klimatförä­ndringar. I november sker det en konferens där man bjudit in aktörer från plan- och byggnämnde­n, just för att lyfta frågan om extrema väderförhå­llanden.

– Vi som jobbar med Rsaanalyse­n och beredskap behöver ett tätt samarbete med plan- och byggnämnde­n. Att det kommer bli ett mer extremt väder är det ingen fråga om.

– Man kan bara se på torkan under den sommaren som var nu. Den har visat att det finns mycket som behöver göras och tas hänsyn till i framtiden, säger Mona Engelbrekt­sson.

 ??  ?? SÄKERHETSS­AMORDNARE. Håkan Baatz förklarar hur kommunen jobbar för att hantera framtida extremväde­r.
SÄKERHETSS­AMORDNARE. Håkan Baatz förklarar hur kommunen jobbar för att hantera framtida extremväde­r.
 ?? Bild: THOBIAS NILSSON ??
Bild: THOBIAS NILSSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden