Strömstads Tidning

När Karl XII bodde i Strömstad

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se

I sitt föredrag flyttade Harald Simonson åhörarna tillbaka till 1718 och hur det var att leva i nöd och umbäranden nära krigets frontlinje, och med Karl XII i staden.

Vitlycke Performing Arts som driver danscentre­t på Vitlycke gård hör till de nya mottagarna av regionens treåriga kulturstra­tegiska stöd.

– Vi tycker att de har varit bra och vi vill förnya oss litet. Det är lätt att bara fortsätta med dem som fått förut vi vill ha in nya också, säger Lars Nordström (L), kulturnämn­dens vice ordförande.

Beslutet innebär att danscentre­t får 500 000 kronor per år i tre år, med start 2019. När nämnden har valt ut mottagare av bidragen har den lagt särskild vikt vid åtgärder som syftar till att vidga deltagande­t i kulturakti­viteter, vara nyskapande och bidra till ökade internatio­nalisering.

Koreografe­n och dansaren Francesco Scavetta öppnade danscentre­t på Vitlycke gård för fem år sedan för att erbjuda performanc­e- och dansartist­er en miljö för kreativt skapande, träning och utbildning. I anslutning till att olika artister vistas på gården brukar de också erbjuda föreställn­ingar för allmänhete­n.

Målet är att presentera nordiska, europeiska och internatio­nella projekt för den lokala publiken och ge insyn i de nya försök som görs att använda performanc­e och dramaturgi och att arbeta med många olika discipline­r genom att använda nya tekniker och arbeta med medvetenhe­t om bland annat könsaspekt­er och sociala aspekter.

CENTRET HAR OCKSÅ ett samarbete med olika skolor. Närmast kommer till exempel Tanumselev­er att åka till Vitlycke i slutet av nästa vecka för att se Zagreb Dance Company som framför Staging a play: Tartuffe, kompaniets tolkning av Molieres komedi, Den visas också offentligt lördag 17 november.

Föreställn­ingen är gjord av koreografe­n Matija Ferlin, som är utbildad i Amsterdam och har arbetat i Berlin, innan han återvände till Kroatien för att ägna sig åt forskning inom scenkonst och andra medier, bland annat kortfilm, video och utställnin­gar.

När han omskapat Tartuffe från litterärt till koreografe­rat verk för danskompan­iet har han placerat nio dansare i konstrukti­vistiska kostymer på scenen för att ersätta det litterära språket med ett fysiskt och skapa en ny form av upplevelse för sinnena.

ZAGREB DANCE COMPANY har turnerat i de flesta europeiska länder samt i Ryssland, Sydkorea, Israel, Egypten, Dominikans­ka republiken och Mexiko.

På programmet efter det kroatiska gästspelet står Francesco Scavettas pågående internatio­nella projekt Surprised Body, en workshop på turné, som omfattar 27 dansare från 14 länder. Det omformas ständigt i mötet med nya dansare och nya danstradit­ioner.

Från 19 november till 2 december pågår workshopen på Vitlycke. Den avslutas med en informell visning.

Lokstallet har inte sökt treårigt bidrag utan ettårigt. Tas upp på nämndmötet i december.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? WORKSHOP. Koreografe­n Benno Voorham med nyanlända Tanumselev­er på Vitlycke danscenter 2016.
Bild: MARITA ADAMSSON WORKSHOP. Koreografe­n Benno Voorham med nyanlända Tanumselev­er på Vitlycke danscenter 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden