Strömstads Tidning

Utveckling­en som stannade upp

- Stein Rukin Jour Strömstad

En intervju med en inte så entusiasti­sk regionutve­cklare, Marianne Laiberg, i tidningen den 1 november, skapar inga överdrivna förväntnin­gar om en snabb utveckling av samarbetet med Norge när det gäller sjukvården. Bristande entusiasm är inte något nytt. Inte heller hennes uppfattnin­g om att Norge skulle vara problemet.

12 februari 2017 deltog jag i ett möte med regionen där även regionutve­cklaren deltog och där temat var ett utvidgat samarbete med Norge. Dels genom en utvidgning av ”blåljusavt­alen”, dels genom ett utökat samarbete om dialysen, vilket Norge hade efterlyst, dels genom ”Gränssjukv­årdsförord­ningen” som bland annat blev praktisera­d i Värmland med stor lycka samt, inte minst, ett samarbete med utgångspun­kt i EU:S patientdir­ektiv.

DET VAR INTE märkbart större entusiasm den gången. Och det kanske mest märkvärdig­a var att regionutve­cklaren sa att det inte var regionens ansvar att informera om vad som är tillgängli­gt av gränsövers­kridande vård!

Nu var det dessvärre inte bara på denna punkt regionen var på fel spår.

Vad vi också pekade på den gången, var de möjlighete­rna som fanns också för ett ömsesidigt samarbete.

Detta eftersom det hittills verkar ha gått bara ena vägen – genom att svenskar i gränskommu­nerna söker vård i Norge, något som kanske säger oss något om hur svenska politiker hittills har prioritera­t vården i de svenska gränskommu­nerna. Och då kan man kanske förstå den bristande entusiasme­n hos en regionutve­cklare.

Ett ömsesidigt samarbete skulle lägga det väl till rätta för Strömstad – om man vill.

OCH OM REGIONEN och regionutve­cklaren är så bekymrade för vad norska politiker skulle tycka om et samarbete, kan det kanske vara nyttigt för båda att göra sig bekanta med det medlemsför­slag som las fram den 30 oktober 2017 av den socialdemo­kratiske gruppen i Nordiska Rådet (politiker från Norge, Sverige, Finland och Danmark) om ”att se över möjlighete­n att öka samarbetet mellan de offentliga sjukvårdss­ystemen i Norden”.

Här anges bland annat att man ska ”öka patientutb­ytet mellan våra länder för att ge patienten den bästa vården”. Detta är en lösning som uppenbart också fullt ut delas av norska politiker.

Nödvändigh­eten av ett samarbete blev för övrigt också grundligt behandlat så tidigt som vid ett möte med Nordiska Ministerrå­det 26 november 2008.

OM MAN GÅR tillbaka till en artikel i Strömstads Tidning 19 september 2016 var det flera av dagens lokalpolit­iker som uttalade sig om samarbete över gränsen och Nordiska Rådet. Lars Tysklind (L), som den enda av dem som uttalade sig i tidningen, lyfte frågan tillsamman­s med norska politiker den 12 februari 2017 till Nordisk Ministerrå­d, om det bristande samarbetet berodde på ”nationell lagstiftni­ng, administra­tiva regler eller mentala barriärer”.

JAG FINNER INGEN efterfölja­nde dokumentat­ion som visar om detta besvarades eller följdes upp av frågeställ­are.

Tiden er nu inne för att vise vilja och förmåga till vidareutve­ckla samarbetet så att man kan se resultat och inte bara höra om detta i politiska fest- och valtal.

 ??  ?? Stein Rukin, Jour Strömstad.
Stein Rukin, Jour Strömstad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden