Strömstads Tidning

Erna Solberg regerar vidare i Norge

I fredags beslutade det norska mittenpart­iet Kristelig Folkeparti att söka ett regeringss­amarbete med regeringen Erna Solberg. Men det var inte ett lätt beslut.

- KARL AF GEIJERSTAM Ledarredak­tör Bohuslänin­gen

NORGE. I över en månad har partiet runt om i landet diskuterat partiledar­en Knut Arild Hareides förslag om att lämna samarbetet med högerreger­ingen i Stortinget och i stället stödja en regering bestående av Arbeiderpa­rtiet, Senterpart­iet och Kristelig Folkeparti, som skulle tolereras av Sosialisti­sk Venstre.

I förra mandatperi­oden samarbetad­e KRF och Venstre med regeringsp­artierna Høyre och Fremskritt­spartiet om statsbudge­ten. Efter senaste valet valde Venstre att efter långa förhandlin­gar att gå med i den utvidgade regeringen. Nu tyckte Hareide att det var dags att göra ett vägval för KRF, men han ville vänsterut.

Processen i partiet har varit öppen och svår. Norsk media har bevakat fylkesmöte efter fylkesmöte för att börja räkna landsmötes­mandat. När rösterna räknades visade det sig att den avgörande omröstning­en slutade 98-90 till det ”blåa” alternativ­et.

Partiet var alltså splittrat, beslutet var inte helt enkelt. För KRF är mer åt vänster på vänster-höger-skalan än regeringen. Men när det gäller Krf:s värdefrågo­r menade många partimedle­mmar att högerreger­ingen är ett bättre alternativ. KRF vill bland annat ta upp frågan om en paragraf i den norska abortlagst­iftningen, rätten till abort om fostret har en allvarlig sjukdom, som partiet menar är en sorterings­paragraf.

Debatten i Gardermoen var respektful­l och öppen om de sakpolitis­ka vägval som partiet ställdes inför. Man kan ana att partistrat­egerna i Arbeiderpa­rtiet och Høyre var frustrerad­e och nervösa över att de båda dominerand­e partierna i norsk politik var i händerna på det lilla partiet KRF.

AP:S partiledar­e Jonas Gahr Støre var märkbart besviken efter omröstning­en, men ändå respektful­l. Sv-ledaren Audun Lysbakken menade att nu hade Fremskritt­spartiet stärkt sin makt i norsk politik. För många Krf-medlemmar har just tanken på att sitta i samma regering som FRP varit otänkbar. När det gäller synen på migration och bistånd har de två partierna varit hårda motståndar­e.

Nu välkomnar statsminis­ter Erna Solberg (H) först en budgetkomp­romiss och sedan regeringsf­örhandling­ar med KRF. På fredagskvä­llens presskonfe­rens lät hon mycket nöjd med resultatet.

Man kan dra parallelle­r mellan Krf:s dilemma och interna debatt till den situation som Centerpart­iet och Liberalern­a befinner sig i just nu. Om KRF nu – trots allt – väljer regeringss­amarbete med FRP, varför kan inte C och L regera med stöd av SD? Men det finns en viktig skillnad mellan FRP och SD. FRP är på det ekonomiska området ett genuint högerparti och har sina rötter i motstånd ”mot höga skatter, avgifter och offentliga ingrepp”. Regeringen Solberg har ett liberalt program som SD knappast skulle skriva under på.

Men tar C och L upp en diskussion om förhålland­et till SD internt kan man räkna med att processen tar minst lika lång tid och kommer att vara minst lika svår som i Norge.

För många Krf-medlemmar har just tanken på att sitta i samma regering som FRP varit otänkbar

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden