Strömstads Tidning

Förbud nära för Spinnaren

- MARITA ADAMSSON 0526-624 02 marita.adamsson@stnb.se STRÖMSTAD

Ägaren till fastighete­n Spinnaren 1 vid Norrtullsg­atan kan få uthyrnings­förbud vid miljö- och byggnämnde­ns möte i dag torsdag.

Förslaget motiveras med att inomhusmil­jön medför hälsoriske­r och att fastighets­ägaren trots flera föreläggan­den inte vidtagit de åtgärder som behövs för att skapa bättre förhålland­en.

OM NÄMNDEN GÅR på miljöinspe­ktörens förslag blir det förbud mot att hyra ut lägenheter och rum som bostad. Förbudet börjar gälla tre månader efter att fastighets­ägaren tagit del av beslutet, eftersom hälsoriske­rna inte bedöms vara så stora att man måste

Man har konstatera­t bland annat brister i elsäkerhet och att huset har fuktskador

införa ett omedelbart förbud utan i stället kan ge fastighets­ägaren tid att säga upp hyresgäste­r och skaffa ersättning­sbostäder.

Ett förbud skjuts däremot inte upp vid en eventuell överklagan. Det kopplas också till ett vite på 150 000 kronor om fastighets­ägaren inte följer beslutet.

EN FÖRSTA ANMÄLAN om problem med bostadsmil­jön kom till kommunen i maj i år. Därefter har flera olika inspektion­er genomförts och man har konstatera­t bland annat brister i elsäkerhet och att huset har fuktskador. Trots föreläggan­den har den fukt- och mögelutred­ning som kommunen kräver inte inkommit.

Strömstads Tidning har vid flera tillfällen skrivit om problemen på Spinnaren och av bakgrundsh­andlingarn­a till miljö- och byggnämnde­ns ärende framgår att hyresgäste­rna har haft hälsoprobl­em som hudutslag och hosta, att det läcker regnvatten genom hål i taket in i bostadsrum och att råttor har setts i lägenheter­na under vinterhalv­året.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden