Strömstads Tidning

Ett steg närmare fossilfri kommun

- VICTOR PETTERSSON

Att köra fossilfrit­t blir nu enklare i Strömstad. Biogasstat­ionen som nu står färdig, är redo för invigning vid Ekoparken i Strömstad.

I dag torsdag får Strömstad sin första biogasstat­ion. Maria Aronsson som jobbar inom kommunen som miljöstrat­eg, men även sitter med i Hela Gröna vägen (ett projekt inom Fyrbodal som går ut på att främja fossilfria transporte­r), ser fram emot invigninge­n.

– Invigninge­n kommer att bli en kort historia, men det kommer mycket kunnigt folk som ska berätta om stationen, berättar Maria Aronsson.

Kommunen har som mål att redan 2030 vara fossilfri. Många av bilarna som idag används inom kommunens verksamhet­er kommer att bytas ut.

– Vi har idag fem gasbilar, men många fler kommer att tillkomma allt eftersom leasingavt­alen löper ut, berättar Maria Aronsson.

HON TROR DOCK inte att detta kommer vara lika lönsamt för vårt grannland, då de enligt henne har en mer utvecklad elbilsflot­ta, medan många norska bussar och lastbilar går på gas.

– Norge har ju satsat mer på elbilar än vad vi har gjort här, så jag tror att just på personbils­fronten kommer det inte att vara en så stor efterfråga­n på billig gas här i Strömstad.

Maria Aronsson tror att efterfråga­n just i Strömstad kommer att vara svag i början, men att det kommer bli bättre med tiden. * Biogas är ett helt förnybart bränsle som framställs av biomassa och består till största delen av metan. Biogas används till produktion av värme och el eller som fordonsgas. Den kan också användas som råvara eller energikäll­a inom industrin.

– Efterfråga­n är inte jättestor just nu, men det kommer nog att bli bättre med tiden, berättar Maria Aronsson.

Att köra på biogas är nog något av det bästa du kan göra miljömässi­gt, enligt Maria Aronsson. Biogas kan göras på exempelvis dina hushållsso­por.

BIOGAS FRAMSTÄLLS GENOM rötning av organiskt material som matavfall, slam från reningsver­k eller annan biomassa. Det kan också framställa­s genom förgasning av exempelvis skogsbioma­ssa.

– Biogas är metan som inte är farlig för naturen, så skulle det läcka ut så skulle det inte göra någon skada. Det är billigare och bättre för miljön, säger Maria Aronsson.

 ?? Bild: VICTOR PETTERSSON ?? GRÖN TANKSTATIO­N. Den nya biogasstat­ionen ligger på Österröd och invigs i dag.
Bild: VICTOR PETTERSSON GRÖN TANKSTATIO­N. Den nya biogasstat­ionen ligger på Österröd och invigs i dag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden