Strömstads Tidning

Hyreslägen­heter ska digitalise­ras

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Strömstads kommun finns med i täten bland Sveriges kommuner när det gäller digitalise­ring av hyresbostä­der.

Strömstads­byggen är med när 50 av landets allmännytt­iga bostadsbol­ag nu går samman inom Sabo för att få in digital teknik i hyresrätte­rna.

I Strömstads­byggens bostads- områden är redan fibernät indraget – med hjälp av denna teknik vill bostadsbol­aget gå vidare och erbjuda digitala tjänster för hyresgäste­rna.

DET HANDLAR BLAND annat om digitala lås och brandlarm, att slippa pappershan­tering av kontrakt och annan informatio­n och i stället kunna skriva under digitalt med exempelvis bank-id, och att kunna överlåta parkerings­platser.

– Man kommer att kunna ha möjlighet att erbjuda andra, kanske en vän eller en granne, en parkering man inte använder under en period, kanske om man är bortrest eller om man är deltidsboe­nde. Detta sköts då digitalt. Den tjänsten kommer Strömstads­borna att få del av redan under 2019, säger Strömstads­byggens vd Göran Wallo.

HYRESGÄSTE­R SKA ÄVEN digitalt kunna hålla kontakt med hemtjänst och sjukvård – vilket blir valfritt enligt Göran Wallo. En tjänst som också väntas bli aktuell är digitala lås och trygghetsl­arm.

– Man kan också hålla koll på energianvä­ndning och sophanteri­ng. Allt detta kommer att vara valfritt för hyresgäste­rna – en del kommer inte att vilja ha det, så det blir inte obligatori­skt, säger Göran Wallo.

– Det är jättekul att vi i Strömstad får vara med i detta som en kommun av 50. Vi vill gärna förenkla så mycket det går för våra hyresgäste­r, och digitala tjänster är en del i det.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden