Strömstads Tidning

Ökade risker i framtiden

- JAKOB SIMONSON 0526-624 10 jakob.simonson@stnb.se

Enligt SMHI:S klimatanal­ys kan Bohuskuste­n räkna med ännu mer nederbörd i framtiden, och stigande havsnivåer som innebär ökande översvämni­ngsrisker. Länsstyrel­sen och Västra Götalandsr­egionen har i uppgift att förebygga detta lokalt.

Sverige har åtagit sig att genomföra det globala klimatavta­let som skrevs under i Paris. Målet är att den globala temperatur­ökningen ska hållas väl under 2 grader, med en strävan att hålla den under 1,5 grader. I praktiken innebär det att utsläppen av växthusgas­er, i alla fall i den rika delen av världen, ska vara noll till år 2050.

I Västra Götaland driver länsstyrel­sen och Västra Götalandsr­egionen tillsamman­s planen ”Klimat 2030 – Västra Götaland ställer om” som beslutades 2017.

Planen fokuserar på hållbara transporte­r, klimatsmar­t och hälsosam mat, förnybara och resurseffe­ktiva varor och tjänster samt sunda klimatsmar­ta bostäder och lokaler.

Arbetet med minskad klimatpåve­rkan och klimatanpa­ssning syftar till att begränsa negativa effekter av klimatförä­ndringar.

Även om det globala arbetet med att begränsa utsläppen är framgångsr­ikt kommer det fortfarand­e att bli klimatförä­ndringar att hantera, enligt ”Klimat 2030”.

Större nederbörds­mängder och stigande havsnivåer leder till ökade översvämni­ngsrisker i framför allt regionens västra delar. Mer nederbörd och högre flöden leder också till ökade risker för jordskred. Skyfall och värmeböljo­r är en viktig del av riskbilden.

SMHI har sammanstäl­lt en klimatanal­ys för regionen, som beskriver dagens och framtidens klimat i regionen utifrån två olika möjlighete­r: begränsade utsläpp respektive höga utsläpp.

Generellt, enligt SMHI:S analys, kommer vår region att få ett blötare klimat med mer nederbörd och ökande översvämni­ngsrisker. Västra delen av regionen får mest regn redan i dag, och enligt båda klimatscen­arierna kommer Bohuslän att få ännu mer nederbörd och det blir stora risker för skyfall. För kustområde­na innebär stigande havsnivåer ökande översvämni­ngsrisker.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? ÖVERSVÄMNI­NG I GREBBESTAD 2016. Den här synen kan bli allt vanligare kommande decennier.
Bild: MARITA ADAMSSON ÖVERSVÄMNI­NG I GREBBESTAD 2016. Den här synen kan bli allt vanligare kommande decennier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden