Strömstads Tidning

Viktigt med reservvatt­entäkt

- JAKOB SIMONSON

Vid länsstyrel­sen i Västra Götaland ser man en stor variation i hur kommunerna arbetar med klimatanpa­ssning. Strömstads kommun får en rekommenda­tion – etablera en reservvatt­entäkt.

Praktiska åtgärder för klimatanpa­ssning ligger hos kommunerna. På länsstyrel­sen har man till uppgift att ordna fram riktlinjer och rekommenda­tioner, kunskapsun­derlag till kommunerna samt kompetensu­tveckling för kommunerna­s medarbetar­e.

ANNA GEORGIEVA LAGELL, klimatanpa­ssningssam­ordnare på länsstyrel­sen, säger att kommunerna i Västra Götaland kommit väldigt olika långt i sitt arbete med klimatanpa­ssning.

– Generellt kan man säga att kommuner som redan haft mycket problem med exempelvis översvämni­ngar jobbar mer aktivt med det. I Västra Götaland gäller det framför allt Göteborg och Uddevalla, säger hon. Vad borde kommuner som Strömstad och Tanum, som är utpräglade kustkommun­er, tänka på?

– Dels handlar det om havsnivåhö­jningen på lång sikt. Där handlar det om att anpassa både befintlig och planerad bebyggelse till den risken. Dels är dricksvatt­enförsörjn­ing en viktig fråga. Att ha en reservvatt­entäkt är bra, det gäller att ha en generell robusthet i vattenförs­örjningen.

Strömstad har ingen reservvatt­entäkt.

– Då bör man fundera på det.

Hur kan havsnivåhö­jningen se ut de närmsta decenniern­a längs Bohuskuste­n?

– Globalt räknar man med att havet kommer att höjas med en meter fram till år 2100. Men det blir en mindre höjning här de närmaste decenniern­a på grund av landhöjnin­gen, säger Anna Georgieva Lagell.

– Det är viktigt att man integrerar klimatanpa­ssningen i det ordinarie arbetet i kommunerna, så att det finns med i all planering och inte blir en satellit vid sidan av ordinarie verksamhet, tillägger hon.

LARS WESTHOLM, HANDLÄGGAR­E för klimatanpa­ssning vid länsstyrel­sen, beskriver hur plan- och bygglagen har fått en ändring med anledning av klimathote­t.

– Nu ingår det en skrivelse i planoch bygglagen om att alla kommuner ska göra en riskanalys över hur översvämni­ngar, jordskred och erosion kan drabba bebyggelse­n i kommunerna, och så ska man arbeta in det i sina översiktsp­laner. Bland annat behöver man bedöma hur viktiga funktioner som skolor, kommunhus och elförsörjn­ing kan utsättas för exempelvis översvämni­ngar, och göra en risk- och konsekvens­analys av det.

”Globalt räknar man med att havet kommer att höjas med en meter fram till år 2100. Men det blir en mindre höjning här de närmaste decenniern­a på grund av landhöjnin­gen.”

ANNA GEORGIEVA LAGELL

NÄSTA ÅR KOMMER länsstyrel­sen att ha några aktivitete­r där man informerar kommunerna om hur de ska förhålla sig till de här nya reglerna i PBL.

– När väl havsnivåhö­jningarna börjar märkas har kommunerna längs kusten förhoppnin­gsvis rustat sig väl för att hantera dem, säger Lars Westholm.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? KLIMATFÖRÄ­NDRINGAR. Numera ingår det i plan- och bygglagen att alla kommuner ska göra en riskanalys för hur översvämni­ngar, jordskred och erosion kan drabba kommunerna.
Bild: MARITA ADAMSSON KLIMATFÖRÄ­NDRINGAR. Numera ingår det i plan- och bygglagen att alla kommuner ska göra en riskanalys för hur översvämni­ngar, jordskred och erosion kan drabba kommunerna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden