Strömstads Tidning

Lövin: Misstro och brist

ÖDESFRÅGAN: MINISTERN OM UTMANINGAR­NA

-

Klimatavta­let 2015 sätter målet för den globala temperatur­höjningen till under två grader, med en strävan mot 1,5 grader. Enligt en ny rapport från FN:S klimatpane­l räcker det inte. Mer måste göras snabbare. De närmaste tio åren blir avgörande för att förhindra katastrofa­la klimateffe­kter, heter det.

– Fönstret är fortfarand­e öppet, säger Isabella Lövin, minister för internatio­nellt utveckling­ssamarbete och klimat. Vi kan begränsa uppvärmnin­gen till 1,5 grad. Men vi har ungefär till 2020 på oss att se till att vända utsläppsku­rvan ordentligt nedåt. Men vi kan inte vara säkra vid 1,5 grad heller.

Avsmältnin­gen av is på Grönland och Antarktis får havsnivån att stiga.

– Redan vid 1,5 grad kommer uppskattni­ngsvis 90 procent av korallreve­n att dö. Uppvärmnin­g av havet påverkar fiskebestå­nden i grunden. Det minskar människors möjlighete­r att få mat, inte minst i fattigare länder, säger Isabella Lövin och tillägger:

– Vi pratar ofta om att fattiga länder kommer att drabbas svårt av klimatförä­ndringar. Men titta på den här sommaren i Skandinavi­en, i Europa, i Kanada, på hela norra halvklotet. Vi har drabbats av en värmebölja som ingen hade kunnat förutspå. Skördarna minskar med 40-50 procent. Nu pratar vi om att vår egen livsmedels­försörjnin­g kan vara hotad.

ISABELLA LÖVIN EFTERLYSER det politiska mod och ledarskap som krävs för att bryta utveckling­en.

– Det ledarskap jag kan se är EU. Men den tyska regeringen svajar, Storbritan­nien är på väg att lämna och Sverige har en övergångsr­egering. Vem ska dra i frågan?

Samhällena måste ställas om i en aldrig tidigare skådad takt om vi ska kunna undvika de allvarliga­ste klimateffe­kterna, enligt Isabella Lövin.

– Men världen sitter fortfarand­e fast i gamla spasmer kring vems fel det är och vem som ska betala. Det finns en rädsla inför vad som ska komma, i stället för en rädsla för följderna av klimatförä­ndringarna. Man är mer rädd för klimatåtgä­rderna än den nya brutala värld som kommer: ett allt mer extremt väder och händelser som kommer att driva 100-tals miljoner människor på flykt när krig uppstår i spåren av torka, översvämma­d jordbruksm­ark och brist på vatten och mat.

– Det är det verkliga hotet om vi inte agerar. Ändå är man mer rädd för en omställnin­g där man behöver se över sitt konsumtion­smönster, som kanske till och med, om vi ska vara ärliga, skulle vara positivt för väldigt många i västvärlde­n. Den stora känslan av stress och meningslös­het handlar om att vi sitter fast i ett konsumtion­ssamhälle.

Vi har i själva verket en fantastisk möjlighet i dag, menar Isabella Lövin:

– Vår generation har till uppgift att ställa om samhället till ett fossilfrit­t samhälle, och det går att göra det. Teknologin finns, pengarna finns. Men vi behöver politiskt mod och ledarskap och styra de pengar, den forskning och innovation som finns i en hållbar riktning.

Globalt går det fem gånger mer subvention­er till fossila bränslen än till förnybara bränslen.

– Skulle man bara rikta om den politiken till hållbarhet och omställnin­g, skulle vi komma oerhört långt. Men det det handlar om ofta är en politisk rädsla och feghet. Eu-kommission­ens ordförande Jean-claude Juncker har sagt något som jag brukar citera: ”Alla vet vad som ska göras, men ingen vet hur man blir omvald efteråt”. Det är korta mandatperi­oder och en utväxling tar tid. Det är där rädslan sitter.

Donald Trump lämnade Parisavtal­et och nu har Jair Bolsanaro i Brasilien valts till president bland annat på att säga att man ska lämna Parisavtal­et och återuppta avverkning­en av skog i Amazonas.

– Det är väldigt oroväckand­e, säger Isabella Lövin. Och vi har andra länder i klimatförh­andlingarn­a som använder det som argument. Det farliga med att USA drog sig ur är att det sprider en känsla av uppgivenhe­t och aggression mellan länderna.

– Det är ingen uppoffring att ställa om till ett klimatsmar­t samhälle. Tvärtom, det är vår räddning, säger Isabella Lövin (MP). Men hon är pessimisti­sk.

”Ju längre vi väntar, desto större blir riskerna. För varje år blir det svårare att dra i handbromse­n.”

ISABELLA LÖVIN

NÄSTA MÅNAD HÅLLER FN ett viktigt klimatmöte i Katowice i Polen. Isabella Lövin var på ett förmöte för ministrarn­a och kom hem med en dyster bild:

– Om det var eufori och framtidstr­o i Paris 2015, är det återigen misstänksa­mhet inte minst mellan fattiga och rika länder. Utveckling­sländerna vill ha betalt för de klimatförä­ndringarna som de industrial­iserade länderna har åstadkommi­t och frågar om de verkligen behöver redovisa sina utsläppsmi­nskningar. Några av de rika länderna tycker att de har så stora inhemska problem att de är ovilliga att ta på sig några utsläppsmi­nskningar.

Isabella hoppas att mötet i Katowice ska översätta Parisavtal­et i en regelbok för hur länder ska genomföra sina åtaganden och rapportera sina utsläppsmi­nskningar på ett transparen­t sätt.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? BRÅTTOM. Isabella Lövin (MP) tror på ett klimatsmar­t samhälle, men det är ont om tid.
Bild: STEFAN BERG BRÅTTOM. Isabella Lövin (MP) tror på ett klimatsmar­t samhälle, men det är ont om tid.
 ??  ?? I MAKTENS CENTRUM. Isabella Lövin
I MAKTENS CENTRUM. Isabella Lövin

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden