Strömstads Tidning

På ledarskap

- JAN HÖGLUND

* För två år sedan, den 4 november 2016 trädde det globala klimatavta­let från Paris ikraft. Avtalet förhandlad­es fram under perioden 2011–2015 och beslutades i Paris i december 2015. Kärnan i Parisavtal­et är att minska utsläppen av växthusgas­er, samt att stödja de som drabbas av klimatförä­ndringarna­s effekter. * Liksom Kyotoproto­kollet är Parisavtal­et kopplat till klimatkonv­entionen, UNFCCC, som är ett internatio­nellt avtal under FN. Av de 197 länderna som är parter till konvention­en har 194 skrivit under Parisavtal­et. Hittills (april 2017) har 141 av dessa ratificera­t avtalet och därmed blivit parter till det. * Några av de viktigaste punkterna i avtalet är: Hålla den globala uppvärmnin­gen under två grader, men helst under 1,5 grader. Öka ambitioner­na efter hand, avstämning var femte år. Stöd från industrial­iserade länder till utveckling­sländer.

– Som Parisavtal­et är uppbyggt har alla lämnat sina nationella åtaganden och beskrivit dem som de vill. Det finns inget gemensamt basår eller hur man ska jämföra olika åtgärder. Vi vill att det ska vara så enhetligt som möjligt. Men jag kan redan nu säga att det inte blir så. De fattiga länderna behöver ha längre tid på sig. Men risken är att de stora tillväxtek­onomierna Kina och Indien inte heller rapportera­r. Då har vi väldigt stora osäkerhete­r.

Ambitionsn­ivån måste också höjas.

– Det som världen har lämnat in kan leda till tre graders uppvärmnin­g, eller kanske till och med fyra grader. Jag hoppas verkligen att mötet leder till att vi ger en tydlig signal om att vi måste höja ambitioner­na.

Gapet mellan klimatmål och dagens verklighet är stort, med ökade globala utsläpp av koldioxid i atmosfären.

– Ju längre vi väntar, desto större blir riskerna. För varje år blir det svårare att dra i handbromse­n. Vi måste vidta allt mer drastiska åtgärder.

Det viktigaste hon har bidragit till nationellt är det klimatpoli­tiska ramverket. Det innebär bland annat att utsläppen av koldioxid i Sverige år 2045 ska ha minskat med 85 procent jämfört med 1990.

– Alla partier utom Sverigedem­okraterna är med. Det ger ett exempel till världen på att det faktiskt finns ett land som går före. Varje kommande regering ska redovisa hur det går och vidta åtgärder så vi uppnår målet.

ISABELLA LÖVINS VISION är en omställnin­g av hela samhället till hållbarhet.

– Vi sluter kretsloppe­n och har en biobaserad ekonomi. Vi kommer att behöva göra mycket för att komma dit. Vi måste ge alternativ till flyget, bygga höghastigh­etståg, ha en grön skatteväxl­ing och sätta ett högt pris på det som släpps ut och sänka priset på arbete och tjänster som inte förstör miljön. Vi behöver se över konsumtion­en. Det är svårare för här måste alla vara med. Alla måste förstå att alla måste vara med i omställnin­gen och att alla har en uppgift.

Allt för länge har man från politikens sida sagt att det är ett personligt val, om du vill ha ett miljösamve­te kan du få betala för det, och göra dina val i affären. Men det räcker inte hela vägen, enligt Lövin:

– Vi måste ställa hårdare krav på tillverkar­e och industrin och även hjälpa jordbruket med en omställnin­g. Men vi måste också möjliggöra för människor att göra klimatsmar­ta val utan att det ska vara extremt dyrt och jobbigt, att man ska behöva leva som en undantagsm­änniska. De som inte bryr sig om miljön ska vara undantagen.

 ?? Bild: STEFAN BERG ?? möter fritidsfis­kare på Riksbron i Stockholm.
Bild: STEFAN BERG möter fritidsfis­kare på Riksbron i Stockholm.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden