Strömstads Tidning

Nilfebern kan snart vara här

-

Var tionde människa och var tredje häst som smittats av nilfebervi­rus dör. Den myggöverfö­rda sjukdomen befaras kunna spridas till Sverige redan nästa sommar.

Virussjukd­omen nilfeber har på grund av det varmare klimatet nu spridit sig till norra Europa. Och det finns en risk att sjukdomen kan nå Sverige redan nästa sommar, varnar Anders Lindström, entomolog och myggforska­re vid Statens veterinärm­edicinska anstalt (SVA).

– Vi kan teoretiskt sett redan ha haft utbrott utan att vi vet om det hos vilda fåglar.

PÅ TVÅ PLATSER i Skåne finns redan nilfebersm­yggan, den myggart som ofta sprider viruset från fåglar till människor. Den sydliga husmyggan, som är vanlig över stora delar av Sverige, kan också vara vektor (bärare) av sjukdomen, men biter bara fåglar.

I Göteborg finns en särskild variant av den sydliga husmyggan: tunnelbane­myggan. Den biter både fåglar och däggdjur, och kan därför, liksom nilfebersm­yggan, sprida viruset till oss.

– Tunnelbane­myggan har etablerat sig i Högsbohöjd, Majorna och Kungsladug­ård och förökar sig under marken i stadsmiljö, berättar Anders Lindström.

– Även Svanebäcks­myggan i Göteborg, som har fått sitt namn efter gatan, hittades för några år sedan under en källare. Sannolikt rör det sig om samma mygga. Under Svanebäcks­gatan går en gammal bäck i kulvertar. Det finns flera sådana i Majorna. När det blir torrt väder uppstår sprickor i golv och väggar, och myggorna tar sig upp.

MEN MYGGORNA ÄR ofarliga, så länge de inte smittats av nilfeber-virus via fåglar. Då för myggorna det i sin tur vidare till djur och människor. Sjukdomen kan orsaka svår hjärnhinne­inflammati­on hos människor. De flesta smittade får dock endast symptom som vid en lättare influensa. Allvarliga­st drabbas hästar – var tredje smittad häst dör.

I år har antalet smittade slagit rekord i södra Europa. EU:S smittskydd­sinstitut ECDC berättar att 1 266 fall hos människa hittills har rapportera­ts - fler än under de senaste fem åren tillsamman­s. Av dessa har 124 människor dött av sjukdomen.

I SOMMAR HAR man för första gången dessutom hittat smittade fåglar och hästar på nio platser i Tyskland. Därmed är risken ganska stor att nilfebern sprider sig till Sverige, säger Anders Lindström.

– Eftersom viruset även påträffats i norra Tyskland och övervintra­r i myggor och fåglar, behöver det inte färdas långt tills nästa sommar. I tio år har vi sett hur viruset sakta har spridit sig norrut, men i år har det tagit ett stort kliv. Om nästa sommar påminner om årets så finns det en risk att viruset dyker upp även här i Sverige.

Men man behöver inte vara särskilt orolig i dagsläget, säger han.

– För att man ska smittas krävs dels att viruset kommer hit, dels att det etablerar sig. Ju längre norrut, desto mildare är utbrotten. Samtidigt övervintra­r fler sydliga husmyggor när vintrarna blir varmare och kortare. Då får de snabbt upp virus bland fåglarna. Myggorna biter dessutom oftare när det är varmt.

BÅDE HÄST OCH människa är så kallad ”dead end host”. Det innebär att de inte är smittföran­de (utom vid blod- och organsmitt­a) och därmed inte utgör någon smittrisk för andra hästar eller människor. Det finns vaccin mot nilfeber-virus. Detta används dock inte i Sverige eftersom sjukdomen ännu inte förekommer här.

– Samtidigt ser vi att det kommer in nya myggarter. Kyrkogårds­myggan och tigermygga­n sprider sig exempelvis norrut i Tyskland. Usutu är ett annat virus som vandrar norrut via fåglar. Det har varit ett stort utbrott i Tyskland i år. Klimatet är det som driver alltsamman­s. Sjukdomarn­a är bara symptom på ett förändrat klimat, säger Anders Lindström.

 ?? Bild: ANDERS LINDSTRÖM/SVA, PRIVAT ?? VIRUSSJUKD­OM. Det finns risk att sjukdomen når Sverige redan nästa sommar, varnar myggforska­ren Anders Lindström.
Bild: ANDERS LINDSTRÖM/SVA, PRIVAT VIRUSSJUKD­OM. Det finns risk att sjukdomen når Sverige redan nästa sommar, varnar myggforska­ren Anders Lindström.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden