Strömstads Tidning

Strömstad som huvud stad 1718

STRÖMSTAD 1718: FÖREDRAG AV HARALD SIMONSON

- VICTOR PETTERSSON

Under tisdagen hölls ett föredrag i församling­shemmet i Strömstad av Harald Simonson, privathist­oriker från Näsinge. Harald Simonson berättade om hur Kung Karl XII hade det när han uppehöll sig i Strömstad och hur allt gick till under 1718.

Allt började redan i april 1718. Då valde Karl XII att flytta från Lund till Strömstad för att förbereda för det norska fälttåget. Detta gjorde att Strömstad under det året blev känt, mycket väl känt i Europa. Alla visste var Strömstad låg.

Dock var ju inte livet så enkelt för alla som bodde i Strömstad under 1718. Livet var präglat av sjukdomar, svält och fattigdom. Strömstads­borna led även ekonomiskt av skatter och kontributi­oner.

– Ute på fältsjukhu­sen i Näsinge och Blomsholm var det tyvärr många soldater som dog av den så kallade fältsjukan, berättar Harald Simonson.

FAST DET FANNS ju mycket gott i Strömstad också under den tiden – då Strömstad blev kallat huvudstad, då kung Karl XII gjorde allt som behövde göras för landet från Strömstad, i sin bostad på nuvarande Regeringsg­atan.

– Varje morgon började kung Karl XII tidigt. Fyra på morgonen skulle det ätas frukost och drickas svagdricka, inga starka grejer dock. Vatten var förbjudet, berättar Harald Simonson.

1718 var året då kung Karl XII valde att bosätta sig i Strömstad för att inleda fälttåget mot Norge, vilket satte Strömstad på kartan i hela Europa.

FÖR ATT FÅ plats med alla soldater, officerare och befälhavar­e, blev invånarna i staden tvingade till att låna ut rum. Någon betalning fick man inte. Oavsett om du hade ett halvt rum, eller ett rum så var du tvungen att inkvartera folk. Man räknar med att över 10 000 personer uppehöll sig i och kring staden – som på den tiden hade omkring 250 bofasta invånare. Hur hade folk det i Strömstad under 1718?

”Ute på fältsjukhu­sen i Näsinge och Blomsholm var det tyvärr många soldater som dog av den så kallade fältsjukan”

– Det var misär. Men folk teg och led, ingen vågade säga emot kung Karl XII. Kungen var diktator, han bestämde allt. Det var misär, men man fann sig eftersom man inte hade något val.

EN I PUBLIKEN frågar om det finns några ruiner kvar i staden efter 1718.

– Det finns en liten bit kvar av en gammal mur, uppe vid Klockargat­an. Det finns även en skylt där. Det finns också lite ruiner kvar på Nötholmen, och en batteristä­llning på berget bakom Lokstallet. Men annars finns det ingenting kvar, berättar Harald Simonson.

1718 var också staden var omringad av en mur som det idag tyvärr inte finns någonting kvar av.

DEN 30 NOVEMBER 1718 stupar Karl den XII i Halden vid Fredrikste­ns fästning. Alla trupper fick gå tillbaka över Svinesunds­bron och in i Strömstad igen. Sedan lämnade armén staden.

– Då var Strömstads korta storhetsti­d över för alltid. Det tog 30 år innan staden repade sig.

 ??  ?? STRÖMSTAD 1718. Harald Simonson visar inför 50-talet åhörare på församling­shemmet i Strömstad var byggnader och försvarsst­ällningar låg i staden 1718.
STRÖMSTAD 1718. Harald Simonson visar inför 50-talet åhörare på församling­shemmet i Strömstad var byggnader och försvarsst­ällningar låg i staden 1718.
 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ??
Bild: JAKOB SIMONSON

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden