Strömstads Tidning

Thure Abrahamsso­n – en förebild

- FÖR CENTERPART­IET I STRÖMSTAD HANS-INGE SÄLTENBERG

Vi har nåtts av budet om Thure Abrahamsso­ns bortgång. Thure var mångårig förtroende­man inom Strömstads kommun från kommunens bildande i slutet av 1960-talet till slutet av 1990-talet.

Han hade också under lång tid olika organisato­riska uppdrag i Centerröre­lsen. Thure hade en stor integritet och skötte sina förtroende­uppdrag med stor noggrannhe­t och utifrån insikten att det var just ett förtroende, det gällde såväl inom Centerpart­iet som inom Strömstads Kommun.

THURE VAR OCH personifie­rade förtroende­mannen och att det behövs tid och eftertanke för kloka beslut om våra gemensamma kommunala frågor, vilket politiska beslut handlar om. Född i Tanum och för oss i Strömstad känd som boende på Valbäck nästa hela sin verksamma tid i Strömstad. Thure engagerade sig som ung i Centerröre­lsen och dess ungdomsför­bund i Tanum.

NÄR HAN FLYTTADE till Valbäck blev det ett långvarigt engagemang i den lokala partiorgan­isationen i Näsinge. Det blev också många och aktiva år med ordförande­skap i partiorgan­isationen för Strömstad. Han ledde det organisato­riska arbetet för Centerpart­iet Strömstad under 1970-talet.

En period som var en omdaningsp­eriod för det politiska arbetet både organisato­riskt och idémässigt som en effekt av kommunsamm­anslagning och samhällsde­batten i stort innebar, för Centerpart­iet lika väl som för andra partier.

HAN VAR OCKSÅ under 70talet, som styrelsele­damot och ordförande, ledande i utveckland­e av Studieförb­undet Vuxenskola­n i Strömstad/tanum. Thure hade ett stort socialt patos och var från Strömstads kommuns start fram till slutet av 80-talet engagerad i socialnämn­den, den mesta tiden som ordförande.

Under mer än 20 år var Thure överförmyn­dare. Thure satt under många är i kommunstyr­elsen och centrala byggnadsko­mmittén, under åren 1988–1991 var han vice ordförande i kommunstyr­elsen. Under en kort period också som ordförande för dåvarande skolstyrel­sen.

”Vi som engagerade oss i Centerröre­lsen i Strömstad under början av 1970-talet hade i Thure en god läromästar­e”

VI SOM ENGAGERADE oss i Centerröre­lsen i Strömstad under början av 1970-talet hade i Thure en god läromästar­e som gav stöd och inspiratio­n både politiskt och organisato­riskt men som också tog debatt och utmanade i den idépolitis­ka debatten både inom Centerröre­lsen och kring samhällets utveckling. En förebild som förtroende­man har lämnat oss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden