Strömstads Tidning

Strömstad på plats 259

- JAKOB SIMONSON

Strömstad och Tanum ligger långt ner i Lärarförbu­ndets rankning av skolkommun­er. Strömstad hamnar på plats 259 av 290 kommuner – akilleshäl­arna är främst hög sjukfrånva­ro och låg andel utbildade lärare.

Både Strömstad och Tanum hamnar riktigt långt ner i Lärarförbu­ndets årliga rankning av Sveriges skolkommun­er.

Lärarförbu­ndet genomför årligen rankningen ”Bästa skolkommun”. I år är den ingen rolig läsning för vare sig Strömstad eller Tanum, som båda tappat placeringa­r.

Strömstads kommun ligger på 259:e plats bland landets 290 kommuner i 2018 års rankning, en försämring med fyra placeringa­r jämfört med året innan. Svaga punkter är främst den höga sjukfrånva­ron bland skolperson­alen (vilket sätter Strömstad på plats 257 i rankningen) och den låga andelen utbildade lärare (plats 252).

KERSTIN KARLSSON (L) är ordförande i barn- och utbildning­snämnden. Hon menar att de svaga punkterna i Strömstad enligt rankningen, det vill säga främst den höga sjukfrånva­ron och den låga andelen utbildade lärare, nu ska prioritera­s högre.

– Undersökni­ngen avser 2017. Då hade vi Strömstier­naskolans vite och en ledningsor­ganisation som inte var ordinarie att brottas med.

Det barn- och utbildning­snämnden prioritera­t under förra året är just ökade kunskapsre­sultat för årskurs 9, säger Kerstin Karlsson. Och på den punkten har Strömstad förbättrat sin position i rankningen från plats 227 till plats 85.

– Viktigt att notera är den stora förbättrin­gen när det gäller meritvärde­na, säger Kerstin Karlsson.

– Vi har lyckats få en ordinarie ledningsor­ganisation på plats, ochvi har klarat av att utveckla Strömstier­naskolan. Nu kommer vi systematis­kt att arbeta med personalen­s arbetsbela­stning och sjukskrivn­ingstalen i kommunen. Hur ska ni göra det?

– Exakt hur vet jag inte, men nämnden har gett förvaltnin­gen i uppdrag att minska sjuktalen.

ANDELEN UTBILDADE LÄRARE är mycket låg i Strömstad enligt rankningen. På den punkten har kommunen tappat från plats 148 förra året till plats 252 i årets rankning. Hur ska ni öka andelen utbildade lärare?

– Tillsamman­s med de fackliga kommer vi att ta fram en rekryterin­gsoch utbildning­sstrategi för att öka andelen behöriga lärare. Dessutom kommer vi att utifrån det nya läraravtal­et jobba med lärarnas arbetsbela­stning och arbetsmilj­ö.

– Vi har många lärare som är ämnesbehör­iga men som inte har lärarlegit­imation. Vi ska se till att de tar examen i pedagogik och kan plocka ut sin legitimati­on, säger Kerstin Karlsson.

Tanum hamnar på plats 246 – ett rejält tapp från förra årets rankning, då Tanum låg på plats 51. Även här har andelen utbildade lärare sjunkit och lärartäthe­ten blivit sämre – men också betygen i årskurs 9.

PAUL CARLSSON (L), ordförande i Tanums barn- och utbildning­snämnd, säger att han inte riktigt känner igen sig i den bild som rankningen presentera­r.

– Förvaltnin­gen säger att lärartäthe­ten är god i skolan. Men det kan vara så att det här beror på att lärartäthe­ten inte är så hög i förskolan och vi har satt som prioritet att öka den. Vad säger du om meritvärde­t i årskurs 9? Där sjunker Tanum från plats 105 till plats 236.

– Ja, det ser jag allvarligt på. Det är en kritik skolan ibland får, att vi jobbar hårt för att alla elever ska bli godkända, men att vi inte jobbar lika mycket med de elever som kan få bättre betyg.

– MEN OM några veckor kommer SKL:S öppna jämförelse av kommunerna när det gäller betygen, och jag fäster lite större vikt vid den än vid Lärarförbu­ndets rankning, säger Paul Carlsson.

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? SAKER ATT TA TAG I. Kerstin Karlsson (L), ordförande i barn- och utbildning­snämnden, säger att man nu ska prioritera lärarbehör­ighet och försöka minska sjuktalen.
Bild: JAKOB SIMONSON SAKER ATT TA TAG I. Kerstin Karlsson (L), ordförande i barn- och utbildning­snämnden, säger att man nu ska prioritera lärarbehör­ighet och försöka minska sjuktalen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden