Strömstads Tidning

Stor potential för resande över Idefjorden

-

Underteckn­ad som hela livet jobbat med infrastruk­turfrågor har följt debatten om järnvägen i Bohuslän/ Dal i många decennier. Det har blivit någon insändare tidigare men efter förra veckans inlägg från politikern Löfgren känner jag att det är dags att få ner frågan till en mer hanterbar och realistisk nivå. Löfgren pratar om uppgörelse­r på 80-talet då regionen inte fanns – man undrar hur han skulle ha argumenter­at om Bohuslän fått dubbelspår­et – skulle då i rättvisans namn motorvägen till Oslo dras via Trollhätta­n/ed?

Det stora problemet i slutet av 80-talet när man skulle utreda den framtida järnvägstr­afiken till Norge var emellertid inte vad lokal-politikern­a hittade på utan det låg lite högre upp och en nyckelroll fick dåvarande landshövdi­ngen i Vänersborg, Göte Fridh, som ihärdigt gick ut med att “lagt spår ligger” insinuerad­es att inte bara Dalslandsb­anan (DJ) skulle försvinna utan även Bergslagsb­anan. Att Bohusbanan skulle hamna i skymundan utan en anknytning till Norge var inget som länsstyrel­sen i Göteborg engagerade sig i. De hade andra prioriteri­ngar där norra Bohuslän låg långt bort.

I själva den tekniskt ekonomiska jämförelse­n mellan alternativ­en så gjorde man en mycket ful åtgärd som i princip avgjorde saken. I Bohusalter­nativet var det nytt dubbelspår hela vägen Göteborg – Norge medan i Dalslands-alternativ­et var det dubbelspår till Mellerud (Skälebol?) och därefter uppsnabbat enkelspår genom resten av Dalsland. Jag minns inte detaljerna men det skulle vara dels besvärligt och dels inte behövas. Men varför behövdes då dubbelspår norr om Uddevalla? Det blev alltså en jämförelse mellan två alternativ med olika prestanda/kapacitet. Bland det första jag fick lära mig när det gäller infrastruk­turplaneri­ng var att alltid se till att alternativ­en var ekonomiskt jämförbara.

Nu har åren gått – vi har dubbelspår till Öxnered och utgående från den beslutade planen så återstår i så fall dubbelspår till strax norr om Brålanda (Skälebol) samt att det går att snabba upp ytterligar­e på vissa sträckor fram till norska gränsen. Pratet om att nu är det dags för det utlovade dubbelspår­et genom Dalsland tyder på historisk okunskap – det ingick inte i den ursprungli­ga planen.

VAD ÄR DÅ behoven/önskemålen? Ett akut önskemål har varit att få bort den tunga trafiken från E6. Detta har misslyckat­s totalt och på gamla DJ så går det idag godståg vars antal är mindre än ena handens fingrar samt ungefär lika många persontåg som enbart stannar i Ed. DJ är en av landets minst utnyttjade banor med hänsyn till sin kapacitet. Så det handlar inte om kapacitets­brist i Sverige – däremot ligger Norge efter i sina satsningar. Däremot så är DJ enkelspåri­g och skall man få över godstrafik så är det viktigt att man kan få fram godset om något händer med banan. Men för att lösa detta behövs inget dubbelspår.

När det gäller vilken väg snabbtåg från Göteborg mot Oslo skall ta så kommer det ta decennier att rusta Bohusbanan så det är bättre i nuvarande situation att gilla läget och låta de gå via DJ – Ed-borna får hoppas att de stannar. Men snabbtågen är till för det långväga resandet. Det lokala/regionala kollektiva resandet var aldrig med i planerna i slutet av 80-talet men är idag något man måste ta med i kalkylen. Om man då tittar på Norra Bohuslän så är det som så att man kan åter prata om det gamla landskapet Viken. Det finns en mycket stor potential för resande över Idefjorden mellan södra Norge och norra Bohuslän. Så att bygga ihop Bohusbanan med Norge är en välmotiver­ad åtgärd men det bör motiveras utifrån ett mer regionalt perspektiv än var snabbtågen skall gå. Intressant i sammanhang­et är att SJ sedan decennier haft sommarförb­indelser Stockholm – Strömstad vilka haft hög beläggning. Vad skulle då inte en förbindels­e med Norge (som ju i praktiken köpt norra Bohuslän) innebära.

Och genom att det då från Halden-området finns två järnvägar söderut gör att man borde kunna attrahera mer gods till DJ eftersom det finns en alternativ sträckning om något händer.

Det viktiga är att den lokala tågtrafike­n är snabbare än bil/buss samt att det finns ett resandeund­erlag. Är detta uppfyllt så har tåget en framtid. Se på Skånetrafi­ken som rustat och elektrifie­rat banan Malmö – Ystad – Simrishamn och fått folk att åter ta tåget. En radiell änd-stump helt jämförbar med norra Bohusbanan. Mitt förslag är alltså att: • norra Bohusbanan rustas till enkelspår för max 160 kilometer per timme och sammanbind­s med Norge. Lokal tågtrafik mellan Uddevalla – södra Norge blir huvuduppgi­ften. Reserv för DJ.

• DJ genom Dalsland bibehåller enkelspår men maxhastigh­eten höjs till 200 kilometer per timme på raksträcko­r. Huvuduppgi­ft är gods och snabbtåg Göteborg – Oslo kompletter­at med viss lokal-trafik.

• Om det behövs för tågföringe­n så bygg dubbelspår Öxnered – Skälebol.

• Södra Bohusbanan bör få dubbelspår åtminstone till Stenungssu­nd i en första etapp. Behöver inte samordnas med ovan.

• Med ovan scenario är inte längre Munkedal en ort ute i järnvägens periferi utan en viktig knutpunkt om man snabbt vill komma till Norge eller söderut. Det vill säga helt andra förutsättn­ingar för Lysekilsba­nan än idag. Så banan får inte avvecklas utan sparas för framtiden.

Järnvägen är idag miljömässi­gt överlägsen bil/ buss men man får ibland höra att på sikt blir ju fordonsflo­ttan eldriven och då behövs inte järnvägen av miljöskäl. Jag håller inte med men skall ovan satsningar lyckas behövs en anslutande eldriven busstrafik.

Per Norberg mångårig tågresenär Professor Elkrafttek­nik

 ?? Bild: JAKOB SIMONSON ?? KAN FÅ EN NY BRO. Debattören ansluter sig till dem som vill se en ny tågbro över Idefjorden.
Bild: JAKOB SIMONSON KAN FÅ EN NY BRO. Debattören ansluter sig till dem som vill se en ny tågbro över Idefjorden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden