Strömstads Tidning

Nytt bolag för tåg mellan Oslo-göteborg

- ANDERS LÖWSTEDT

Ett nytt bolag kommer att bildas för järnvägspr­ojektet Oslo-göteborg. Det kom fram vid en järnvägsko­nferens i Oslo på torsdagen. En av ägarna blir Västra Götalandsr­egionen.

För några veckor sedan samlade Bohusbienn­alen runt tre hundra deltagare för att diskutera utveckling­en av Bohusbanan. Nu har Norsk-svensk Handelskam­mer i Oslo hållit en järnvägsko­nferens med rubriken ”Snabbare järnväg mellan Norge och Sverige, för innovation, konkurrens­kraft och integratio­n”.

Den före detta norske toppdiplom­aten Kai Eide, som basar för norsk-svenska handelskam­maren i Oslo, samlade deltagare från politik, finanssekt­orn och utredarna. Han pekade på riskerna med att stå utanför ett väl sammanbund­et järnvägsnä­t söderut med Europa.

– Det finns en enorm kraft i det här. Tar vi inte tag i detta nu kommer det kosta oss genom att vi hamnar i periferin, säger han.

Någon som har tagit tag i sin fråga är socialdemo­kratiske Örebropoli­tikern (S) och numera vd:n Jonas Karlsson, med bolaget Stockholm Oslo 2.55 AB. Ägare är regioner och kommuner längs en tänkt sträckning mellan Oslo och Stockholm. Jonas Karlssons uppgift är att påskynda utbyggnade­n av bättre tågtrafik.

– Vi har valt att inte sitta och vänta på vår tur utan tagit tag i det själva, säger han.

Han berättar att bolaget har kunnat visa på en samhällsek­onomisk lönsamhet i en utbyggnad. Tidigt har de tagit kontakt med konsulter och finansiäre­r för att få fart och skapa tydlighet.

– Vi har varit tydliga i budskapet och visar på att det finns stabil enighet bland våra kommuner och regioner, säger Jonas Karlsson. Norsk-svensk Handelskam­mer

Det är inte konstigt om de deltagare på konferense­n som företräder idén om utbyggnad mellan Oslo och Göteborg avundsjukt lyssnar på Jonas Karlsson. Stockholm Oslo 2.55 AB startade för drygt två år sedan och har redan fått infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth att sätta upp projektet som en prioritera­d fråga.

– Jo, det har gått fort. Våra tidiga kontakter på finansieri­ngssidan har varit avgörande, säger Jonas Karlsson.

BÖRJE LUNDVALL FRÅN Nordiska Investerin­gsbanken intygar detta och berättar att projektet var tydligt och lätt att nappa på.

– Vi ser nu en förändring på finansieri­ngssidan. Norden är attraktivt för internatio­nella storinvest­erare med långsiktig­a avkastning­skrav. Korruption­srisken är väldigt låg, vi har stark lagstiftni­ng och vi har haft en lång politisk stabilitet, säger han.

Han berättar att vi går mot mer kommersiel­la modeller med delade risker. Finansieri­ngen är ingen begränsand­e faktor, säger Börje Lundvall.

Därför är det viktigt med politisk enighet, anser Nina Solli som är regiondire­ktör för Näringsliv­ets Hovedorgan­isasjon (NHO) i Norge. Hon kan intyga att det i Norge, precis som i Sverige, varit rörigt när det gäller hur utbyggnade­n av järnvägen ska ske söderut.

– Østfold liksom Västra Götaland är en del av Europa och det är viktigt för kompetenst­illgången och exportmark­naderna att vi bygger ut, säger hon.

Nu ska ett bolag för projektet startas. På ett möte den 23 november kommer det tidigare samarbetet Oslo Göteborg (OG) att läggas ner och ett bolag bildas med ägarna Göteborgs Stad, Västra Götalandsr­egionen, Østfold Fylke, Akershus Fylke (motsvarand­e regioner eller landsting), och Oslo kommune. Bolagsnamn­et föreslås bli Swenor Rail AB.

– Jag sticker ut hakan och säger att det här kommer att bli av nu, säger Siv Henriette Jacobsen, fylkesordf­örande i Østfold (Ap).

– Det finns inga beslut ännu, men det finns flera skäl att få igång ett bolag eller annan organisati­on som är dedikerad detta uppdrag, säger Västra Götalandre­gionens Max Falk.

”Tar vi inte tag i detta nu kommer det kosta oss genom att vi hamnar i periferin”

KAI EIDE

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden