Strömstads Tidning

Två överläkare tvingas gå

- MAJA NILSSON

Som en del av Nu-sjukvården­s besparinga­r kommer urologen att bli av med två läkare. I snitt innebär det att verksamhet­en kommer att ta emot 60 patienter mindre i veckan och vårdinsats­er kommer att dröja.

310 heltidsans­tällda ska bort från Nu-sjukvården 2019 för att få en budget i balans. En av de avdelninga­r som drabbas är urologen, där är redan beslutat att två kontrakt med seniora läkare kommer att avslutas. Läkarbeman­ningen går från 17 till 15.

Hur nedskärnin­garna kommer att påverka verksamhet­en hänger i luften, men enligt flera av de anställda kommer det att leda till längre vårdköer och en högre arbetsbela­stning för de anställda.

Det är en mängd läkare som har mejlat både sjukhusdir­ektör och ansvarig politiker och påtalat oro över nedskärnin­garna. En av dem är Thomas Ranch, vikarieran­de överläkare. Han har arbetat på urologen i 30 år och kommer inte att få fortsätta arbeta efter årsskiftet.

– Det är patienten som kommer i kläm när alla patienter inte kommer att få så snabb vård som vi har i dag. För ett halvår sedan så skulle vi satsa och vi fick pris för att vi hade kortast köer i hela Sverige – nu ett halvår senare så drar de in i stället, säger han och är kritisk till att regionen inte tror att vården kommer att förändras.

– Det är ingen här som går och släpar benen efter sig, så självklart kommer vården att påverkas. Finns det inte pengar till vården så måste vi ju bestämma vilka patienter som ska prioritera­s, är det de över 85 år? Eller de som inte är cancerpati­enter?

FÖR FEM ÅR sedan väntade patienter med prostataca­ncer i Fyrbodal i snitt i fem månader på operation. Men i våras hade den mer än halverats och väntetiden låg snitt på två månader. Därmed blev Nusjukvård­en bäst i Sverige, enligt Nationella prostataca­ncerregist­ret.

Björn Järbur, sjukhusdir­ektör för Nu-sjukvården, menar att arbetet ändå måste effektivis­eras.

– Urologen har länge arbetat med att bygga upp och förbättra verksamhet­en. I dag är vi bäst i Sverige. En del i det är de två före detta medarbetar­e som gått in och arbetat efter pension och stärkt kompetense­n jättebra. Men de senaste fem åren ha politiken i regionen skjutit till en miljard kronor till Nu-sjukvården, och det vi ser är att vi ändå producerar mindre per medarbetar­e. Anställda oroas över hur verksamhet­en kommer att påverkas, vad säger du om det?

– Självklart ska man inte tro att det inte märks, men vi kommer fortfarand­e ge en bra vård. Jag tror att vi kan effektivis­era arbetet i verksamhet­en bättre. Vi kommer att ha ett underskott på 120 miljoner kronor i år, någonstans måste pengarna tas, säger Järbur.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden