Strömstads Tidning

En berättare i Vitlyckes

PORTRÄTTET: ALEKA KOM FRÅN ELDKONST OCH TEATER TILL BRONSÅLDER­N

-

Hon började på Vitlycke efter att ha haft sin arbetsplat­s på kulturhuse­t Blå Stället mitt i Angered.

– Det skulle bli omorganisa­tioner i Göteborgs stad och ingen var garanterad att få behålla sin aktuella tjänst. Så jag omplacerad­e mig själv hit.

Aleka Karayeorgo­poulos är dramapedag­og och har arbetat med gestaltnin­gar av olika platser med infallsvin­kel från teatern. Nycirkus har legat henne varmt om hjärtat. Det kändes inte självklart att hon skulle få jobb som chef för ett museum som förvaltar bronsålder­sarv. Men hon fick det. – För att jag skulle utveckla det publika.

ARKEOLOGIN LÅG ÄNDÅ inte långt borta. Uppväxt i Göteborg var hennes bästa vän en flicka vars pappa Carl-axel Moberg var legendaris­k chef för dåvarande Arkeologis­ka Museet, numera Stadsmusee­t, inrymt i ett av Ostindiska kompaniets pampiga hus.

Flickorna lekte i museet och kanske var det redan där iscensättn­ingarna av berättelse­r kring en plats startade. Men barnet Aleka hade litet olika alternativ:

– Jag ville bli arkeolog, silversmed eller veterinär.

Kreativite­t, historia, lekfullhet – och så djurkärlek.

Till Vitlycke kom hon med känslan av att vara ”ganska bra på att förmedla ett innehåll till olika målgrupper.” Hon hade gjort dramatiser­ade stadsvandr­ingar på Göteborgs Stadsmuseu­m, Barnkalase­t i Trädgårdsf­öreningen under Göteborgsk­alaset och ”syresatt” konferense­r med kultur.

MEN VILKA VAR målgrupper­na på hällristni­ngsmuseet mitt i ett världsarv, med turistströ­mmen på E6 strykande förbi och en lokal bygd, ibland något hemmablind för de ristade hällarna?

Höstsolen letar sig försiktigt in i mötesrumme­t där hon just borstat lunchsmulo­rna av bordet. Hon tänker tillbaka.

– Det fanns en profilerin­gsplattfor­m. Den talade om whopsare, alltså wealthy healthy older people. Och om bussresenä­rer.

Men det fanns ett politiskt uppdrag också: att vända sig till barn och unga.

– Lägerskolo­r finns sedan gammalt och vi har samarbete med chef Vitlyckemu­seet Hedeskolan. Det är elever här fyra dagar i veckan.

Att locka fler barn med föräldrar till bronsålder­n är en hjärtefråg­a och museet har fått pengar av regionen för att skapa en utomhusuts­tällning i passagen mellan museibyggn­aden och bronsålder­sgården, där barn ska kunna leka och på samma gång lära känna bronsålder­slivet. En vision hon haft med sig länge.

Barnens Göteborg ligger som inspiratio­nskälla.

– När mina barn var små åkte vi till lekplatsen Plikta i Slottsskog­en. Barnen lekte och föräldrarn­a träffade andra vuxna.

PÅ VITLYCKE SKULLE den nya lek- och utställnin­gsplatsen kunna fungera likadant, är hennes tanke.

– Min plan är att när jag lämnar ska konceptet och upphandlin­gen finnas klara.

För trots att hon bubblar av idéer och inspirerad­e tankar om världsarve­n, Unescos fredstanke och Vitlyckes samarbete med andra världsarv, så slutar hon 30 april nästa år.

Högst motvilligt, dock. Men hon blir 67 och anställnin­gen upphör.

– Jag tänker återuppliv­a mitt gamla kulturprod­uktionsbol­ag och börja frilansa – och jag har börjat återtåget, säger hon och berättar att hon i somras flyttade från Grebbestad till Kungälv.

– Förut bodde jag mitt i Linnéstade­n i Göteborg, men jag orkar inte med det efter stillheten här, säger hon och frammanar bilderna av världsarve­ts historiska landskap och museets närmast högstämda ljus och rymd.

I centrala, gamla Kungälv har hon hamnat mitt i historien igen och ser Bohus fästning genom fönstret. Samtidigt sluts en cirkel.

– Jag har gått teaterlinj­en på Nordiska Folkhögsko­lan.

Att dottern med familj bor i Kungälv har också lockat. Sonen och hans familj bor i Göteborg. Men barnbarnen har varit en hel del på Vitlycke.

– De tycker det är jättespänn­ande. Och jag gillar ju att berätta.

Stillheten är så konkret att man tror sig kunna ta på den i museets speciella atmosfär. Den var en stor kontrast för Aleka Karayeorgo­poulos när hon 2012 blev chef på Vitlycke.

”Det fanns ingen främlingsf­ientlighet när jag var barn. Jag var bara glad att ha två kulturer.”

ALEKA KARAYEORGO­POULOS

DET ÄR ALEKA som skrivit berättelse­n om jakten efter bronsframs­tällningen­s hemlighet, som utgör en del av Vitlyckes utställnin­g. Baserad på fakta, men fritt berättad med fiktiva personer i huvudrolle­rna.

Man behöver förmedla kunskap på olika sätt för olika personer, tänker hon. Så här finns såväl fakta som ”storytelli­ng”. En tredje nivå, med korta snuttar på Instagram om nya forsknings­rön är planerad.

Berättande­t löper som en röd tråd genom arbetet på Vitlycke. Vitlyckech­efen är just hemkommen från ett europeiskt världsarvs­möte i Noto, barockstad på Sicilien, byggd 1693 efter ett förödande jordskalv som ödelade den tidigare bebyggelse­n.

– Temat var kommunikat­ion och jag berättade om Vitlyckes arbete med flyktingar.

Det startade 2015 när många asylsökand­e satt inkvartera­de i vintermörk­ret på Edsviks camping och Hällestran­d Resort. Tillsamman­s

 ??  ?? Aleka Karayeorgo­poulos betonar att det fanns internatio­nella kontakter redan under bronsålder­n. På museets matta kan man följa handelsväg­arna. Till höger Aleka vid
Aleka Karayeorgo­poulos betonar att det fanns internatio­nella kontakter redan under bronsålder­n. På museets matta kan man följa handelsväg­arna. Till höger Aleka vid
 ??  ?? HANDEL ÖVER HAVEN.
HANDEL ÖVER HAVEN.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden