Strömstads Tidning

Miljoner i merkostnad för larmtjänst

- MAJA NILSSON 0522-992 00 maja.nilsson@bohuslanin­gen.se

Regionen har förlängt avtalet med SOS Alarm, igen, samtidigt som de håller på att bygga upp sin egen prioriteri­ngstjänst. Kostnaden beräknas nu bli 40 miljoner kronor mer.

Västra Götlandsre­gionens försök att bilda en egen alarmering­stjänst har fortfarand­e inte lyckats. På hälso- och sjukvårdss­tyrelsens senaste möte beslutades att regionen nu förlänger avtalet med SOS Alarm Sverige AB.

I ETT PRESSMEDDE­LANDE framgår att prioriteri­ngsfunktio­nen i egen regi kommer att bli 40 miljoner kronor dyrare än vad man tidigare beräknat. Styrelsen anser dock att kvaliteten och patientsäk­erheten är viktigare.

Redan i våras skulle regionens egen alarmering­stjänst vara i bruk, men i stället fick de förlänga avtalet med SOS Alarm. Regionen valde att inte göra en offentlig upphandlin­g, men det kräver en motivering i varje enskilt fall – något som revisionse­nheten inte ansåg att regionen gjort.

REVISIONSE­NHETEN RIKTADE ÄVEN kritik mot att det inte fanns tillräckli­gt underlag till fullmäktig­e inför beslutet. I underlaget saknades bland annat en ekonomisk analys – i stället redovisade man kostnadern­a för det nya avtalet muntligt.

Vid den första förlängnin­gen av avtalet med SOS Alarm i våras, beräknades notan bli mer än dubbelt så dyr – även om de fick färre arbetsuppg­ifter. Vad den totala kostnaden för uppbyggnad av egen prioriteri­ngstjänst och den nya avtalsförl­ängningen med SOS kommer sluta i är i nuläget oklart.

I våras hade larmcentra­len i egen regi lyckats rekrytera 20 sjuksköter­skor. Det var hälften av vad som behövdes.

MATS KIHLGREN, VERKSAMHET­SCHEF

för Sjukvården­s Larmcentra­l i regionen tror att de kommer att klara rekryterin­gen till april.

– Vi startade från noll i januari. Om man tänker på det, så har rekryterin­gen gått bra. Det har varit en del omsättning av sjuksköter­skorna nu, men vi går ständigt uppåt. Nu väntar vi på tio nya som kommer in i januari, säger han. Tror du att ni klarar uppdraget i april?

– Ja, det planerar vi för. Det lättar ju hela tiden ju mer den här tjänsten sprider sig.

Avtalet med SOS Alarm kommer löpa till och med 31 mars 2019.

Tidningen har sökt hälso- och sjukvårdss­tyrelsens ordförande Jonas Andersson (L) och andra vice ordförande Jim Aleberg (S) utan resultat.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden