Strömstads Tidning

Rånmördade­s av sin egen kusin

HISTORISKA MORD: DEL 3 – EJGDEMORDE­T 1865 – ETT KALLBLODIG­T RÅN

-

Året är 1865. Alexander Persson från Sögård, som ligger vid nordöstra stranden av Bullaresjö­n, är precis som många andra svenskar vid den här tiden på väg att emigrera. Destinatio­nen är Amerika. Men han kommer aldrig iväg. Samma dag han ska resa ifrån sin hembygd, den 20 april 1865, hittas hans livlösa kropp vid Mörte- tjärnet i Ejgde i Bullaren. Hans kusin Anders Trulsson grips och döms sedan till döden för det bestialisk­a mordet – som än i dag lever kvar i bygdens kollektiva minne.

– MAN HÖRDE FOLK prata om detta mord. Men så fick man olika versioner. Jag tänkte att här måste man kunna gå tillbaka till källan och se vad som faktiskt har hänt, säger författare­n Jan Nilsson.

Jan Nilsson är före detta polis i såväl Strömstad som Uddevalla och Göteborg. De senaste åren är det däremot historiska brottsfall som tagit upp hans tid. Inne i skrivarstu­gan jämte hans hus i Bullaren har han grävt i brottsfall från Bottna till Bullaren. Det har också resulterat i en rad böcker. Hans bok Hemskheter i Bullaren – några utvalda brott begångna mellan 1850 och 1900, tar upp Ejgdemorde­t.

– Det är kanske det mord man pratar mest om häruppe. Det är också det som fick mig att börja skriva boken, säger han.

MED HJÄLP AV hans bok tillsamman­s med bokens digra källmateri­al, som olika protokoll från domböcker han har sammanstäl­lt och transkribe­rat, samt hans kunskap i kriminalhi­storia, djupdyker Strömstads Tidning denna gång ner i ett historiskt mord i Bullaren.

– Om man ser till hela händelsefö­rloppet var det rätt mycket som hände från början till slut.

Den 18 april 1865 går den då snart 24-årige Alexander Persson till sin far och styvmor på Sögård där han växt upp, för att säga adjö. Om två dagar börjar resan från Strömstad, som sedan etappvis ska ta honom till Amerika.

Det är inte bara ett farväl. Han har ett kvarliggan­de arv efter sin mor som dog när han var i treårsålde­rn, som vore på sin plats nu när resan snart bär av.

Fadern som inte har pengarna liggande på Sögård ska nästföljan­de dag ta ett lån av en god vän – pengarna ska han ge Alexander kvällen den 19 april.

BARA 600 METER från föräldrahe­mmet bor 20-årige Anders Trulsson, en god vän till Alexander, men också hans kusin på faderns sida. De har kvällen den 18 april stämt träff i närbelägen smedja under morgondage­n. Alexander behöver hjälp av sin kusin att fixa till smidesarbe­ten till sin Amerikakof­fert.

Sagt och gjort. Smidesarbe­tena blir färdiga morgonen därpå. Därefter börjar det som blir en lång natt med kusinen. Till kvällens planer hör festlighet­er på auktionen i Hovsäter.

Men slutdestin­ation är Ejgde där Alexander bor hos sin syster.

Det är efter lunchtid kusinerna

Alexander Persson kom aldrig till Amerika. Dagen innan hans resa mot det nya landet blev han brutalt mördad av sin kusin vid Mörtetjärn­et i Bullaren. Med författare­n Jan Nilsson gräver vi ner oss i ett av norra Bohusläns värsta mordfall.

 ??  ?? MORD I BULLAREN 1865. Anders Trulsson (svartvitt foto) dömdes till döden genom halshuggni­ng, efter att ha mördat sin kusin Alexander Persson i Mörtetjärn­et i Ejgde i Bullaren 1865, men benådades av kungen. I stället fick han livstids straffarbe­te, men släpptes fri efter 24 år i fångenskap – vad som hände därefter är okänt. Bilden är tagen när han släpps fri i Malmö 1890.
MORD I BULLAREN 1865. Anders Trulsson (svartvitt foto) dömdes till döden genom halshuggni­ng, efter att ha mördat sin kusin Alexander Persson i Mörtetjärn­et i Ejgde i Bullaren 1865, men benådades av kungen. I stället fick han livstids straffarbe­te, men släpptes fri efter 24 år i fångenskap – vad som hände därefter är okänt. Bilden är tagen när han släpps fri i Malmö 1890.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden