Strömstads Tidning

Sundström fick ta emot Taubeprise­t

- HAMPUS EKLUND

På torsdagskv­ällen förärades Bo Sundström Orusts stora Evert Taube-pris. Ett pris som betyder extra mycket för Bo Kasperssån­garen.

Evert Taube levde både som ung och vuxen på Ängön och Flatön på Orust. Därför ville kommunen hedra poeten, författare­n, och musikern med att instifta ett pris i hans namn.

I våras stod det klart att årets vinnare var Bo Sundström, känd som sångaren i bandet Bo Kaspers Orkester. På torsdagen tog han emot utmärkelse­n på Orust.

– Taube la ribban för att skriva låtar på svenska. Det är dit man någonstans strävar, men att nå upp dit, det kan man nog glömma, säger han.

HAN BERÄTTAR ATT han har en väldigt speciell relation till Evert Taubes verk, vilket gör att han känner sig extra hedrad över utmärkelse­n.

– För mig är det väldigt mycket pappa. Min mamma gick bort ganska tidigt, hon var 63 år. Då sa pappa ”jag orkar inte mer” och vi reste tillsamman­s till Malaysia, berättar han.

Bo Sundströms far ska då ha trollbundi­t de andra turisterna genom att sjunga Taube på stranden där de bodde.

– Jag kompade och alla lyssnade. Ingen förstod, men det var som när man hör Dylan, this matters.

Även under faderns sista år var Taube en stor del i deras relation. Under de sista två åren var Bo Sundströms pappa så dålig att han knappt var kontaktbar. Men när gitarren kom fram och Bo började spela Taube, då vaknade hans far.

– Det var en av de finaste perioderna i vår relation trots hans tillstånd. Musik fungerar som en murklättra­re som tar sig över hinder.

PRISET SKULLE EGENTLIGEN ha delats ut på Taube-spelen under sommaren, men festivalen fick lägga ner efter dålig biljettför­säljning. Hur var känslan när du fick reda på att du inte skulle få priset där?

– Vill du ha den officiella eller ärliga versionen, frågar han skrattande.

– Jag satt på Gotland i 30 grader när jag fick det samtalet och tänkte yes, haha. Men det är självklart jättetråki­gt att det blev inställt.

 ?? Bild: ELISABETH ALVENBY ?? FÅR TAUBEPRISE­T. Bo Sundström, här med Bo Kaspers orkester.
Bild: ELISABETH ALVENBY FÅR TAUBEPRISE­T. Bo Sundström, här med Bo Kaspers orkester.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden