Strömstads Tidning

”Det var dödsstraff på att vara en som jag”

STRÖMSTAD: BENNIE ÅKERFELDT PÅ STRÖMSTADS GYMNASIUM

-

Han gör det nämligen på resanderom­ani och öppnar därmed en direkt sinnlig ingång i sitt ämne. Vi hör något av resanderom­ernas kultur och språkmelod­i.

Inlednings­frasen betyder: ”God morgon allesamman­s! Jag heter Bennie Åkerfeldt och jag är en äkta resanderom­sk gammal gubbe.”

Nu ska det handla om romernas historia, om de olika romska gruppernas liv i landet Sverige. Bennie Åkerfeldt från Kinna i Västergötl­and tillhör den romska grupp som funnits här längst: De första anteckning­arna om dem gjordes i Stockholm på 1500-talet. Resanderom­erna uppfyller kriteriern­a för en nationell minoritet, det vill säga förutom att ha varit länge i landet har de också ett levande språk och en levande kultur.

I den svenska läroplanen står det att alla elever ska få kännedom om de nationella minoritete­rnas historia, religion, kultur och språk. Men det är upp till varje skola att göra verklighet av detta och det tycks gå litet si och så. Det är därför ”den gamle romske gubben” Bennie oförtrutet reser omkring och berättar.

En mörk historia om människor som det omgivande samhället på olika sätt försökt bli av med.

– Det var dödsstraff på att vara en sådan som jag, säger Bennie.

1637 kom nämligen en lag, ”Placirkat om tartarnes fördrifwan­de af landet”, som sade att före 8 november detta år skulle alla resanderom­er ha lämnat landet. Kvinnor och barn som påträffade­s efter detta datum skulle förpassas ur landet, vuxna män hängas.

Så fortsätter han sin genomgång av samhällets inställnin­g: lagar om

– Latcho tejsa sassaro! Mander bjuchar Bennie Åkerfeldt ta mander aschar jekh horta romano purano puro. De flesta av oss uppfattar nog bara namnet Bennie Åkerfeldt, när han inleder sin föreläsnin­g.

 ?? Bild: MARITA ADAMSSON ?? FÖRELÄSARE. Bennie Åkerfeldt vid en föreläsnin­g i Tanumshede 2016.
Bild: MARITA ADAMSSON FÖRELÄSARE. Bennie Åkerfeldt vid en föreläsnin­g i Tanumshede 2016.
 ??  ?? ÖKAD KUNSKAP. Ylva Jonasson och Tova Forsberg tycker det är bra att Bennie
ÖKAD KUNSKAP. Ylva Jonasson och Tova Forsberg tycker det är bra att Bennie

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden