Strömstads Tidning

En mycket skicklig hantverkar­e

-

Mystiska Profilen. Känner du till mordet på Giovanni Giacomo Capra? Det ägde rum på Piazza Santa Agata i staden Cremona i april 1664.

Mördaren var en man som hette Giovanni Pietro Feraboschi. Han sköt Capra med en arkebuse!

Vad är en arkebuse? Den är en sorts kort gevär, som användes under 1500- och 1600-talen.

Några källor uppger att Pietro sköt Capra med ett armborst. Det låter mer troligt.

Ytterligar­e andra källor hävdar att Capra begick självmord – hur nu det skall ha gått till.

Hur som helst ansågs Pietro skyldig. Han förvisades från Cremona, men fick märkligt nog tillstånd att återvända några år senare.

Vår Profil blev bara indirekt inblandad i det här dramat. Det berodde på att han gifte sig med Capras änka.

BRÖLLOPET ÄGDE RUM 1667. Då gifte sig vår Profil med Francesca Feraboschi. Fyra månader senare fick de en dotter.

Vår Profil måste få ett namn. Låt oss kalla honom för Anton. Vi vet inte när han är född, men historiker­na tror att det var någon gång kring 1644. Om det stämmer var han två år äldre än sin fru.

Tyvärr vet vi inte heller någonting om hur han såg ut, vilket är mycket märkligt. Vår Profil gjorde karriär, han tjänade mycket pengar och han blev berömd redan under sin livstid. Därför borde någon konstnär ha målat ett porträtt av honom. Men det skedde inte.

Det finns visserlige­n ett porträtt som påstås föreställa vår Profil. Men de flesta forskare är övertygade om att det förställer någon annan. Vi har bara en kort beskrivnin­g av hans utseende att gå efter. Enligt den var Anton lång och smal och gick alltid klädd i sina arbetskläd­er. Han jobbade jämt.

Vår Profil var hantverkar­e inom ett mycket speciellt yrke. Det tog många år innan han blev fullärd. Men då producerad­e han också helt förstklass­iga produkter som blev mycket eftersökta.

Anton var alltså inte någon djärv upptäcktsr­esande eller någon krigisk hjälte. Han stannade kvar i Cremona i hela sitt liv och reste inte någonstans.

CREMONA LIGGER I norra Italien, ett stycke sydost om Milano. Men livet där under 1600-talet var inte alltid någon dans på rosor.

Ibland bröt pesten ut. Då kunde stadens befolkning minska med mer än hälften.

Med jämna mellanrum blev det krig mellan Österrike och Frankrike. Då kom striderna ofta att äga rum i norra Italien. År 1702 utkämpades till exempel ”Slaget vid Cremona”, som drabbade staden hårt.

Men vår Profil klarade sig hela tiden genom alla svårighete­r. Eftersom han hade mycket pengar kunde han skaffa sig ett ståndsmäss­igt boende. År 1680 köpte han sig ett eget 3-vånningshu­s vid Piazza Roma. Det kostade 7000 lire, varav Anton betalade 2000 kontant.

Anton och Francesca fick sex barn. Deras äktenskap varade till 1698. Då dog Francesca. Ett år senare gifte vår Profil om sig och fick fem barn till.

Vår Profil var alltså en man som var i farten. Han tillverkad­e en speciell produkt – ett musikinstr­ument, som många ville köpa. Totalt hann han med att göra över 1200 stycken. Av dem finns dock bara cirka 600 kvar i dag.

DE HÄR musikinstr­umenten har alltid varit mycket efterfråga­de. Och det blir bara värre och värre hela tiden. År 2006 såldes ett på Christie´s i New York för 3,54 miljoner dollar! Det motsvarar över 25 miljoner kronor!

År 2011 slogs det rekordet. Då såldes ett annat av vår Profils instrument på auktion för över 100 miljoner kronor!

Men nu verkar man ha nått toppen. Ett försök att sälja ytterligar­e ett av Antons musikinstr­ument för 303 miljoner kronor misslyckad­es. Det kom inte något bud.

Forskarna har försökt ta reda på varför just hans instrument blev så fantastisk bra. De har inte funnit något säkert svar, men tror att det kan ha berott på att han dränkte in dem i särskilda kemikalier.

VÅR PROFIL GJORDE flera olika sorters musikinstr­ument, Men oftast handlade det om fioler. Eftersom de är så värdefulla är det naturligtv­is också mycket stöldbegär­liga.

I november 2010 stals en fiol på en restaurang i London när ägaren ringde ett telefonsam­tal. Den återfanns av polisen ett år senare. År 1980 stals en annan fiol i USA. Den var borta i 35 år innan den återfanns.

VÅR PROFIL HADE säkert blivit förvånad över den här uppmärksam­heten. Han är alltså inte glömd. Det beror säkert till på att hans fioler har döpts efter honom. De har fått samma namn som han själv hade.

Vem var han?

Förra veckans Profil: Bing Crosby. Föddes den 2 maj 1903 i Tacoma i staten Washington i nordvästra USA. Känd amerikansk sångare och filmskådes­pelare. Han dog i Madrid den 14 oktober 1977.

Förra veckans vinnare: Ginny Bjelkenbor­g, Dahliagata­n 3, 45292 Strömstad.

TÄVLING

Vinn en trisslott. Vi vill ha ditt svar senast onsdag 14 november kl 17 till Strömstads Tidning, Uddevallav­ägen 3, 452 31 Strömstad. Enligt Svenska Spels regler måste vinnaren ha fyllt 18 år.

Profilen är:

LÖS VECKANS SUDOKU

Fyll i siffrorna som fattas. Varje siffra får bara förekomma en gång per vågrät och lodrät rad och alla siffrorna 1–9 ska finnas i varje markerad mindre fyrkant. Skicka in din lösning senast onsdag 14 november kl 17 till Strömstads Tidning, Uddevallav­ägen 3, 452 31 Strömstad och du kan vinna en Tialott. Märk kuvertet ”Sudoku”. Enligt Svenska Spels regler måste vinnaren ha fyllt 18 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden