Strömstads Tidning

Visskalden får ny klang

KRAGENÄS: ANRIKA TORSDAGSKÖ­REN HAR OLLE ADOLPHSON-KONSERT

- PONTUS JOHANSSON pontus.johansson@stnb.se

Likt andra torsdagar är det sedvanlig träff när tidningen hälsar på i körstugan i Kragenäs. Torsdagskö­ren Ärter och fläsk gör ju trots allt en anspelning på att de träffas just på torsdagar redan där – i namnet.

Men denna torsdag kväll är ändå lite speciell. Körmedlemm­arna har samlats för sin generalrep­etition till lördagskvä­llens konsert på samma plats. Denna gång sätter kören ljuset på en av våra kära visskalder.

– VI BRUKAR ALLTID ha ett tema. Det var tanken att ha lite Adolphson och spä ut med annat men nu blir det bara Adolphson, säger Sven Alfredsson, körledare i Ärter och fläsk.

Som bekant har Ärter och fläsk genom åren tagit sig an många diktare och vissångare­s alster. Evert Taube, Mikis Theodoraki­s, Fröding och Hasse o Tage för att nämna några av dem. Men att ha ett Olle Adolphson-tema innebär inte bara texter skrivna utav honom själv – utan också sånger han också framfört. Här nämner Sven Alfredsson ett par-tre sånger skrivna av Beppe Wolgers som Mitt eget land, och inte minst Wolgers rader om det gåtfulla folket, som en bred massa känner igen – och som inte är ny för ensemblen.

SVEN ALFREDSSON SMÅSKRATTA­R lite grann när han läser högt ur nothäftet med Adolphsson­s visor inför kvällens repetition. Det är humoristis­ka texter som den fräcka låten Sängen eller Resan hem, som blev en lång tur genom Sverige.

Men Olle var inte bara humorist. Även hans mer känslosamm­a sida får utrymme på konserten. Nu kommer kvällen och Så går vi bort, är bara två exempel ur denna fåra.

– Han är väldigt vemodig, säger Sven Alfredsson.

En blandad kompott av så väl den humoristis­ka som vemodiga Adolphson står alltså inför dörren. Det blir även en blandning av solosång och körsång, berättar Sven Alfredsson. Till exempel den kända låten Trubbel, skriven av Adolphson, som blev en kommersiel­l hit med sångerskan Monica Zetterlund.

På lördag uppträder Ärter och fläsk i körstugan i Kragenäs. Den anrika torsdagskö­ren tar sig an ett brett Olle Adolphson-tema när det är dags för konsert.

 ?? Bild: PONTUS JOHANSSON ?? KONSERT. På torsdagen höll kören Ärter och fläsk sin generalrep­etition på körstugan i Kragenäs inför lördagens konsert med Olle Adolphson-tema.
Bild: PONTUS JOHANSSON KONSERT. På torsdagen höll kören Ärter och fläsk sin generalrep­etition på körstugan i Kragenäs inför lördagens konsert med Olle Adolphson-tema.
 ??  ?? BLANDAD KOMPOTT. Det blir både solosånger och körsånger. Totalt finns ett 20-tal låtar i konsertrep­ertoaren.
BLANDAD KOMPOTT. Det blir både solosånger och körsånger. Totalt finns ett 20-tal låtar i konsertrep­ertoaren.
 ??  ?? KÖRLEDARE. Sven Alfredsson bakom träflygeln när generalrep­etitionen begav sig.
KÖRLEDARE. Sven Alfredsson bakom träflygeln när generalrep­etitionen begav sig.
 ??  ?? ANRIK. Kören Ärter och fläsk har över 40 år på nacken. Och som namnet antyder träffas de varje torsdag.
ANRIK. Kören Ärter och fläsk har över 40 år på nacken. Och som namnet antyder träffas de varje torsdag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden