Strömstads Tidning

Frågesport med PRO Tanum

- ÅKE NYGREN

Pro-vetarna är en frågesport­tävling i allmänkuns­kap mellan de olika Pro-föreningar­na i Bohuslän och hela Sverige.

Ungefär hälften av PRO:S 1 500 föreningar i Sverige är med i tävlingen. De olika distrikten har lite olika upplägg, men i Bohuslän är det fyra omgångar inklusive finalen i april 2019.

I första omgången har det varit åtta 3-lagsmatche­r där två lag går vidare, i andra omgången är det tänkt med fyra 4-lagsmatche­r med två lag vidare i respektive match. I semifinal åtta lag i fyra 2-lagsmatche­r. I finalen således fyra lag.

Det lag som vinner respektive distriktsf­inal går vidare till regionfina­l där segraren går vidare till riksfinal.

Ämnesområd­ena varierar, men är tolv i Bohuslän med två frågor per ämne max 2 poäng per ämne och maxpoängen 24.

Exempel på ämnesområd­en: kultur, historia, geografi, sport och kungligt.

Vidare är det två minuters betänketid per ämne där frågorna ställs skriftligt med skriftliga svar. När rättning och poäng är utdelade så ställs respektive frågor även till supportrar­na (brukar vara mellan 20–50).

Onsdagen den 31 oktober var PRO Tanum värd för lag från Kungälvs och Stala PRO som fick ihop 16,5 poäng, Tanum 15,25 poäng och Kungälv 13,5. Således gick Stala och Tanum vidare till nästa omgång.

Smakprov på geografifr­åga: A) I vilket land ligger badorten Biarritz? B) Vad heter Norges största sjö?

Svaren är Frankrike respektive Mjösa.

Om man vill testa sina kunskaper så finns matchresul­tat och frågor med svar mm på PRO Tanums hemsida www.pro.se/tanum under menyn ”Pro-vetarna Bohuslän”.

Årets Pro-vetaransva­riga i PRO Bohuslän är Åke Nygren PRO Tanum och Ulla Johansson PRO Uddevalla/ Ljungskile.

 ?? Bild: PRIVAT ?? PRO TANUMS LAG. Lagledaren Elsie Karlsson med de tävlande: Siw-britt Söderback, Gudrun Karlsson och Kent Johansson.
Bild: PRIVAT PRO TANUMS LAG. Lagledaren Elsie Karlsson med de tävlande: Siw-britt Söderback, Gudrun Karlsson och Kent Johansson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden